Broers- en zussenboek - Anjet van Dijken

dinsdag, 31 januari 2017

"Het is lastig als je broertje autisme heeft, maar het is wél je broertje. Je kunt je eigen broertje niet als last zien. Voor brusjes is dat een lastig gevoel: van je broertje houden en soms ook willen dat hij er even niet is."

Is dat herkenbaar?

 

Voor broers en zussen van iemand met een verstandelijke beperking is het soms lastig om te gaan met gevoelens en gedachten die ze hebben in de omgang met hun gezinslid.

Vooral in de puberteit hebben broers en zussen behoefte aan steun. Ze vergelijken zich met hun leeftijdsgenootjes. Ze worden zich steeds bewuster van de afwijkende gezinssituatie. Ze begrijpen dat de zorg voor een broer of zus met een verstandelijke beperking veel vraagt, maar ervaren dit tegelijk als oneerlijk. Dat onderstreept het belang om ouders goed te ondersteunen, met onder meer een oppas of een logeerhuis voor het zorg intensieve kind.

Rugzak vol emoties

Onderzoeksadviseur Anjet van Dijken zegt: "Brussen zorgden al jong voor hun broer of zus en doen dat als zij volwassen zijn geworden opnieuw, maar dan met een drukke baan en kinderen. Hun rugzak zit vol emoties, terwijl ze tegelijkertijd op allerlei manieren zorg moeten zien te realiseren. Zij willen gehoord worden door de hulpverleners die bij hun thuis komen, en eisen zeggenschap in de toekomstplannen voor hun broer of zus. Anjet van Dijken heeft er samen met de brusjes een boek over geschreven dat nu toe is aan een herdruk. Op 1 februari vind je het nieuwe broers- en zussenboek in de boekhandel.

 

Volg ons op social media

youtube icon  facebook icon  twitter icon  linkedin icon