Soms gaat dit niet helemaal vanzelf. Gezinsbehandeling helpt bij het verbeteren van de thuissituatie. Want een goede sfeer in huis, is beter voor het hele gezin.

De zes basisprincipes van gezinsbehandeling

Met gezinsbehandeling van Amarant, komt er een gezinsbehandelaar bij jullie langs. In ongeveer twee uur per week over een periode van negen maanden, helpt deze behandelaar de onderlinge sfeer te verbeteren. De intensiteit van het bezoek hangt af van jullie behoeften. Met de focus op de volgende zes basisprincipes, brengen wij het gezin weer dichter bij elkaar.

1. We kijken naar mogelijkheden

We focussen ons niet op de beperking maar op de mogelijkheden. Hoe ontwikkelt jullie kind zich en wat zijn de mogelijkheden van hem/haar? Hoe gaat de rest van het gezin hiermee om? Hoe kunnen we de ontwikkeling van jullie kind stimuleren? Daar kijken we naar en zoeken naar de best passende oplossing.

2. Eigen verantwoordelijkheid

Het opvoeden van een kind is jullie eigen verantwoordelijkheid. De gezinsbehandelaar neemt dus geen taken over maar ondersteunt hierbij. Zodat jullie na de behandeling hier zelf mee verder kunnen gaan. Gezinsbehandeling is gericht op de opvoeding van kinderen. Soms loop je even vast of weet je niet precies hoe je met een bepaalde situatie om moet gaan. Je wilt het graag op de juiste manier aanpakken. Onze begeleiders kijken mee en helpen jou hierbij.

3. Systeemgerichte benadering

Bij de behandeling kijken we naar het hele gezin. Zodat iedereen jullie kind met een beperking of autisme beter leert begrijpen. Dus niet alleen jullie als ouders maar ook broertjes en zusjes worden erbij betrokken. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen juist ook over hun wensen en frustraties praat. Zo begrijpt iedereen elkaar beter en wordt de onderlinge sfeer aangenamer.

4. Versterken eigen kracht

We leren alle gezinsleden nieuwe vaardigheden die zij nodig hebben om de thuissituatie te verbeteren. De gezinsbehandelaar ondersteunt het kind onder andere bij zijn/haar sociale vaardigheden binnen het gezin en het herkennen en erkennen van emoties. Verder leren we jullie en broers/zussen hoe je rekening houdt met de mogelijkheden en behoeftes van jullie kind.

5. Veiligheid

Onze gezinsbehandelaars nemen altijd een respectvolle houding aan en gaan professioneel te werk. Zo creƫren zij een veilig klimaat binnen het gezin waarin alles bespreekbaar is.

6. Methodisch aanpak

Wij gaan te werk volgens een effectieve methode die is opgedeeld in drie fasen. Elke fase heeft zijn eigen duidelijke doelen. De sfeer in huis verbetert stap voor stap.

Meer over gezinsbehandeling

Zou je meer willen weten over de gezinsbehandeling van Amarant? Neem dan contact met ons op. We nemen graag de mogelijkheden met je door. Samen zorgen we weer voor een fijne thuissituatie.

Stel je vraag

Locatie en contact

Frans Siemerpad 24
Frans Siemerpad 24
5042EA, Tilburg
Bekijk op google maps

Zandoogjes 9
Zandoogjes 9
4814SB, Breda
Bekijk op google maps