Kenmerken van autisme

Als er sprake is van autisme ben je kwetsbaarder op sociaal en communicatief gebied. Dit gaat veelal samen met het minder flexibel zijn in denken en handelen. Het filteren van informatie gaat moeizamer. Het is daarom belangrijk dat je begeleid wordt door iemand die jou begrijpt. Onze begeleiders weten hoe zij moeten omgaan met autisme en verschillende gedachtepatronen.

We vinden het bij Amarant belangrijk dat je zo veel mogelijk zelfstandig doet. Daarom maak je zelf je eigen keuzes. De begeleider ondersteunt hier wel bij. Daarnaast moet je vooral jezelf blijven, jouw eigenheid vormt het vertrekpunt. Want ieder mens is uniek

Wonen

Je wilt op jezelf wonen, maar je hebt nog moeite om alles helemaal zelfstandig te doen. Herken jij jezelf hierin? Dan begeleid Amarant jou naar een meer zelfstandige toekomst. Samen vergroten we jouw zelfstandigheid en leer je mee te doen in de maatschappij.

Werk en dagbesteding

Wij besteden veel aandacht aan een passende werkomgeving. Je bent je er zelf van bewust dat je goed kunt werken. En dit wil je ook graag doen om jezelf te kunnen redden. Maar weet je niet precies hoe je aan een baan komt of wat je wilt doen? Dan zoeken wij dit samen uit.

Begeleiding

Bij Amarant willen we jouw persoonlijke ontwikkeling stimuleren. Dit doen we om jou zoveel mogelijk zelf te laten doen. Maar we gooien je zeker niet in het diepe. We begeleiden jou wanneer je zelf aangeeft ergens hulp bij nodig te hebben. De intensiteit van de begeleiding hangt af van jouw ontwikkeling. Waar je ondersteuning bij nodig hebt ondersteunen we je. En als je jezelf kunt redden, krijg je ook de kans om dit te laten zien.

Samen vooruit

Een fijne leef-, school- en werkomgeving is wanneer je autisme hebt niet altijd vanzelfsprekend. Je staat middenin de maatschappij maar toch begrijp je niet altijd hoe alles om je heen werkt. Wij leren jou om te gaan met autisme door middel van de juiste begeleiding. En of je nu hulp nodig hebt met zelfstandig wonen of het vinden van werk of een dagbesteding, wij zijn er voor je. Wil je graag samen bespreken hoe we jou verder kunnen helpen? Of heb je nog andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Jongeren

Amarant is er óók voor jongeren met Autisme in combinatie met een verstandelijke beperking en/of NB-ASS 18+. 

 

Stel je vraag

Ervaringen bij Amarant

Ervaringsverhalen

 1. Elmo werkt aan zijn eerste stripboek

  Striptekenen? Dat doet Elmo Vreeken (28) dagelijks, daarbij geïnspireerd door Japanse manga-strips. Na publicaties in onder meer cliëntenblad Prikkel werkt hij nu aan zijn eerste volledige stripboek.

  Lees het verhaal van Elmo
 2. Sandra: ‘Als ervaringsdeskundige kan ik nu anderen helpen’

  Als ervaringsdeskundige op het gebied van autisme voert Sandra (29) gesprekken met cliënten en hun ouders en geeft ze op scholen voorlichting over wat autisme precies is.

  Lees het verhaal van Sandra
 3. Ik ben meer uit mijn schulp gekropen

  Samen eten, praten en ontspannen: dat is het idee achter Avondje Uit 013, een wekelijks terugkerende activiteit voor jongeren en jongvolwassenen (16-36 jaar) met behoefte aan nieuwe of meer sociale contacten. Chris (31) is een van de vaste bezoekers van de ‘Vrijdagmiddag Pub’. “Ik heb al veel vrienden gemaakt hier.”

  Lees het verhaal van Chris