Kenmerken van een ernstige verstandelijke beperking

Mensen met een ernstige verstandelijke beperking ontwikkelen zich anders. Vaak zijn zij voor een groot deel afhankelijk van hulp bij dagelijkse handelingen. Zichzelf verzorgen en deelnemen aan de maatschappij gaat lastig. Het komt ook regelmatig voor dat de verbale communicatie minder is en dat de beperking samengaat met problemen op lichamelijk en psychisch gebied.

Elk persoon heeft weer met andere problemen te maken. Het is dus ook afhankelijk van de persoon welke mogelijkheden er zijn. Daarom leveren wij zorg op maat. We kijken naar wat iemand te bieden heeft en naar de mate van intensiteit van de nodige zorg. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de zorg krijgt die nodig is. Zowel individueel, als samen in een groep met anderen die met soortgelijke problemen te maken hebben.

Wonen

Zelfstandig wonen gaat niet wanneer er sprake is van een ernstige verstandelijke beperking. Wanneer je kind, broer of zus oud genoeg is om uit huis te gaan, zijn er verschillende mogelijkheden. Begeleid wonen of beschermd wonen is dan bijvoorbeeld een optie. Wij kijken naar de individuele behoeftes en vinden aan de hand daarvan een passende oplossing.

Dagbesteding

Bij Amarant is het mogelijk om op je eigen manier een steentje bij te dragen aan de samenleving. Dit kan onder andere door leuke en leerzame activiteiten. Wij vinden een dagbesteding die past bij jouw kind waarbij plezier en ontwikkeling centraal staan. Denk hierbij aan spelletjes, knutselen of muziek luisteren.

Leren

Nieuwe dingen leren is niet voor iedereen even gemakkelijk. Iedereen leert op zijn eigen tempo en op een eigen manier. School is voor ernstig verstandelijk beperkten vaak te hoog gegrepen. Maar dit wil niet zeggen dat zij niet op een andere manier kunnen leren. Iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen unieke manier.

Behandeling

Voornamelijk mensen met een ernstige verstandelijke beperking hebben de juiste begeleiding en behandeling nodig. Zelfstandig problemen aanpakken gaat niet. Daar springen wij bij. We helpen mensen om te gaan met hun problemen. Zo krijgen zij meer controle over hun eigen leven.

Vrije tijd

Structuur en duidelijk in het leven zijn belangrijk. Hoe deel je jouw dag in? Amarant ondersteunt bij het vinden van een passende activiteit. Bij onze dagcentra kunnen verstandelijk beperkten terecht om te zwemmen, wandelen, muziek te maken of om te koken. Gezellig en creatief bezig zijn in een leuke groep, voor alle leeftijden. Het is natuurlijk ook mogelijk om in de vrije tijd met vrienden of familie af te spreken. Samen bijvoorbeeld naar een activiteitenhuis of zorgboerderij.

Samen vooruit

Een ernstige verstandelijke beperking hoeft de kwaliteit van het leven niet te verminderen. Met Amarant zorg je voor een goede omgeving voor je naaste met deskundige mensen om hem/haar heen. Plezier en veiligheid voor iedereen. We bieden passende zorg en helpen om verder te ontwikkelen. Dat doen we samen, met jullie als familie of vertegenwoordigers. Voor meer informatie of vragen kun je contact met ons opnemen. We nemen graag de mogelijkheden met je door.

Stel je vraag

Ervaringen bij Amarant

Ervaringsverhalen

 1. Rebecca en Inez: samen werken aan rust in huis

  Eind 2017 beviel Rebecca de Castro van een prachtige dochter: Tiesjie. Twee keer per week krijgt ze afwisselend bezoek van gezinsbegeleidster Inez van Rooij en haar collega Vera.

  Lees het verhaal van Rebecca en Inez
 2. Janny verbindt kunst met liefhebbers

  Na haar pensionering was Janny Slock (68) op zoek naar een nieuwe invulling voor haar dagelijks leven. Zo kwam ze terecht bij dagbestedingslocatie ARTenZO Tilburg, waar ze sinds zeven jaar de kunstuitleen in goede banen leidt.

  Lees het verhaal van Janny
 3. Diede, Martijn en Ruud verbinden cliënten met de buitenwereld

  Hoe activeer je cliënten met een ernstige verstandelijke beperking én complexe gedragsproblemen (de zogenoemde SG-EVB-doelgroep)? Het SG-EVB-team ging de uitdaging aan en ontwikkelde twee activeringsprogramma’s: BEZIG en FIT.

  Lees het verhaal van Diede, Martijn en Ruud