De DJ-tafel voor zaterdagavond staat al klaar; alleen de laptop en de speakers ontbreken nog. De DJ van dienst: Weijke van der Heijden, voor al uw feesten en partijen. Elke zaterdagavond is het feest hier in De Evenaar, vertelt Weijke. “Dan organiseren we een discoavond en kan iedereen hier iets komen drinken. Ondertussen draai ik muziek; veel Nederlandstalig, maar ook wel eens een houseplaatje of zo. Of er ook gedanst wordt? Haha, meestal niet. Maar het gebeurt wel eens, als de sfeer er echt goed in zit.”

Weijke: "Ik hoef me hier niet te vervelen."

De Evenaar, een dagbestedingslocatie alias een soort buurthuis voor de bewoners van de Boerderijstraat in Tilburg, is duidelijk Weijkes domein. Het DJ’en is maar een klein deel van zijn werk, vertelt hij. “Als conciërge zorg ik ervoor dat het gebouw er elke dag picobello uitziet. Ik poets de toiletten regelmatig, was de ramen en houd de tuin bij. Ook voer ik kleine klusjes uit, zoals verfwerk en het schoonmaken van de dakgoot. Ik hoef me hier niet te vervelen!”

De Evenaar werd in het najaar van 2018 geopend, blikt begeleider Maaike Gevers terug. “Voor de bewoners van de Boerderijstraat is het fijn om nu dichtbij een laagdrempelige plek te hebben, waar ze gemakkelijk binnen kunnen wandelen. Een conciërge als Weijke is daarbij eigenlijk onmisbaar. Hij pakt zelf dingen op en denkt goed mee over wat er allemaal nog meer kan of moet gebeuren. Voor ons als leiding is dat echt goud. We hebben er geen omkijken meer naar.”

 

Maaike: "Een conciërge als Weijke is eigenlijk onmisbaar."

Tijd voor die ándere belangrijke taak van Weijke: het voeren van de geiten, paarden en ezels in de tuin achter het pand. Ondertussen vertelt Weijke dat hij vroeger ook al eens een jaar gewerkt heeft als conciërge, op een lagere school. “Het tempo lag daar net iets te hoog voor mij. Maar het werk als conciërge ben ik altijd leuk blijven vinden. Dus toen ze dit pand in 2018 opknapten om er een buurthuis van te maken, heb ik mezelf aangeboden. Iemand moet het gebouw toch bijhouden, nietwaar?” En weg is-ie weer, op weg naar de volgende klus.

Dit artikel is gepubliceerd in het Jaarbeeld 2018.

Weijke achter zijn dj-tafel
De dieren voeren

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

 1. Simone Meerman: “Ik voel me echt een volwaardig teamlid.”

  Als klant-assistent helpt Simone Meerman (27) klanten van de Makro in Breda en zorgt ze ervoor dat de kledingafdeling er te allen tijde piekfijn uitziet. Een jaarcontract is inmiddels ‘in de pocket’.

  Lees het verhaal van Simone
 2. An vindt bij haar ambulant begeleiders een luisterend oor

  An de Boer krijgt ambulante begeleiding van Amarant. Sinds enkele lichte herseninfarcten in 2012 loopt ze moeilijk. Ook neemt ze gauw te veel hooi op haar vork. “Aan het eind van de dag wil ik energie over hebben om gezellig met mijn man en kinderen te eten.”

  Lees het verhaal van An
 3. Eldert en Livv: vrienden voor het leven

  Nadat senior begeleider Sam haar hond Livv regelmatig meenam naar haar woonvoorziening in Tilburg, bouwde bewoner Eldert (19) al snel een hechte band op met de enthousiaste (toen nog) pup. Zo kwam het dat Eldert zelfstandig naar de puppycursus mocht met Livv. Begin oktober vorig jaar slaagden Eldert en Livv met vlag en wimpel voor het afsluitende examen.

  Lees het verhaal van Eldert