Samen anders doen

Voor de begeleiders op Spie 12-14 is de inzet van iemand als Francis een verrijking. “Ik kom graag helpen tijdens de dagbesteding op de Floralaan. Ik knutsel dan bijvoorbeeld met de cliënten of doe een spelletje met ze. Zo kunnen begeleiders meer betekenen in de zorg voor de cliënten.” Ook ondersteunt Francis bij extra activiteiten rondom bijvoorbeeld Pasen, kerst en carnaval. En daar is ze niet de enige in. “Veel familieleden helpen. Die paar handjes extra zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen!”

Bij Amarant willen we en moeten we het samen anders doen. En deze voorziening op het Daniël de Brouwerpark is daar een goed voorbeeld van. Het mooie van deze voorziening is dus de enorme betrokkenheid van het netwerk van de bewoners. Al jarenlang. En dat maakt Francis trots. “Joris woont al 52 jaar bij Amarant en vanaf 2005 op Spie 12-14. Ik voel me betrokken. En de lijntjes met de begeleiders zijn kort. In de zomerperiode vingen we als verwanten diensten op.”

Het is heerlijk om iets voor ze te kunnen betekenen

Activiteiten

Francis vindt het helpen op de Floralaan het leukste. “Ik vind het heel leuk om te knutselen. Met Pasen maken we dan bijvoorbeeld paashaasjes en voor de kerstdagen maken we kerstboompjes. Ik bereid het thuis alvast voor en dan knutselen we gezellig verder tijdens de dagbesteding. Dat één op één contact met cliënten is fijn.”

Joris weet wanneer Francis als zus op bezoek is of wanneer ze komt voor vrijwilligerswerk. “Hij vindt het ook prima. Op die dagen als vrijwilliger ziet hij me wel, maar hij ziet me dan niet als zijn zus. De zus die alleen voor hem komt. Dan ben ik er voor iedere cliënt!”

Wandelclub

Francis loopt ook al jaren met de wandelclub mee bij Amarant. Eén keer in de zes weken op zaterdagochtend verzamelen ze op het Daniël de Brouwerpark. “Bij deze wandelclub zijn twee groepen. De ene groep maakt een ronde van zo’n zeven kilometer en onze groep wandelt zo’n twee à drie kilometer. Omdat Joris nu wat minder goed loopt, kiezen we voor de kleine ronde. Ik doe het voor mijn broer, maar ook voor de andere cliënten. Het is heerlijk om iets voor ze te kunnen betekenen. En het is nog gezond en gezellig ook!”

Carrière bij Amarant

Francis kwam zelf dus van jongs af aan al in aanraking met de gehandicaptenzorg. Na het doen van vrijwilligerswerk bij Amarant, kwam ze in dienst. Ze was er begeleider op de Boerderijstraat. “Daarna ben ik gaan werken op de dagbesteding in de Cirkel. Tot mijn pensioen heb ik daar met plezier gewerkt.” En tegenwoordig is ze dus nog steeds verbonden. Nu maakt ze als vrijwilliger het verschil. “Het is fijn om de bewoners dat beetje extra te kunnen geven.”