Tanja en Nienke zijn nu ongeveer drie jaar een setje. “We zijn een leuke match! In het begin moest ik wel even wennen hoor, maar nu doen we zo’n beetje alles samen.” Nienke: “Naar aanleiding van haar gouden medaille aan de Special Olympics World Summer Games in Abu Dhabi in 2019 is ze de opleiding tot ervaringsdeskundige gaan doen. Tanja wil iedereen inspireren tot sport en beweging. En dat lukt haar ook steeds meer.” Daarnaast is ze steeds vaker aan het vloggen en fotograferen. En onlangs op de dag van de ervaringsdeskundigheid gaf ze een workshop social media.

Fotografie Team Mont Ventoux

“Fotografie is een grote hobby. Iets vastleggen wat je met het blote oog niet ziet. Geweldig! Een mooi doel om aan te werken is fotografie met bewegend beeld.” Wat dat betreft komt Tanja wel aan haar trekken, want begin juni mag ze op avontuur naar de Mont Ventoux! Bij Amarant werkt namelijk ieder jaar een groep cliënten met zogenaamde buddy’s toe naar het ultieme doel: de Mont Ventoux beklimmen. Behalve een sportieve uitdaging is Team Mont Ventoux Amarant goed voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de deelnemers.

“Ik heb zelf een hekel aan fietsen”, grinnikt Tanja. “Zeven minuten fietsen naar mijn werk is soms al veel. Ik was duidelijk in mijn reactie aan organisator dat ik zelf niet mee ging doen. Maar toen de vraag kwam om als fotograaf mee te gaan, sprong ik een gat in de lucht!” Naast het uitje naar ‘de Kale Berg’ gaat Tanja ook in mei mee op trainingsweekend in Limburg.

We hebben een licht verstandelijke beperking, maar kunnen zó veel meer. Wil mensen helpen en inspireren. En tonen aan de wereld wát we doen.

Bezige bij

Tanja werkt al zo’n 14 jaar bij Amarant. Bij Kinderboerderij Parkhoeve Breda-Noord werkt ze vooral in de moestuin en zorgt ze voor de dieren. Maar steeds meer tijd besteedt ze aan haar ervaringsdeskundigheid. “Tanja kan niet goed stil zitten, haha. Wat dat betreft moet ik haar af en toe afremmen hoor! Maar ik ben zo enorm trots en we hebben samen veel lol”, zegt Nienke.

Tanja geeft regelmatig gastlessen op scholen of bij organisaties. Vaak gaat Nienke mee, soms gaat ze alleen óf gaat ze samen met haar moeder. “Dan maken we er gelijk een moeder-dochter moment van. Ze is trots op mij en ziet mijn ontwikkeling.” En stiekem is Tanja ook wel een beetje trots op zichzelf. “Het afgelopen jaar heb ik veel geleerd. Daar word ik blij van en dat geeft me kracht!” Presentaties geven is ook wel Tanja’s ding. “Ik sta stevig in mijn schoenen. Ik vertel mijn verhaal met veel enthousiasme. Uit mijn hart, niet vanaf een briefje.”

Special Olympics

En als dat nog niet genoeg is, is Tanja ook nog eens ambassadeur van de Special Olympics! Deze Special Olympics Nationale Spelen worden in 2024 in Breda en Tilburg gehouden. En op zondag 4 juni zijn hiervoor al de Regionale Spelen in beide Brabantse steden. “Die moet ik zelf helaas missen, omdat ik dan in de bus zit naar Zuid-Frankrijk. Maar ik ben trots om ambassadeur te zijn. Wat mijn rol precies wordt, is nog niet helemaal bekend”, vertelt de gouden medaille winnares bij het vrouwen enkelspel in het tennis. 

“We hebben een licht verstandelijke beperking, maar kunnen zó veel meer. Wil mensen helpen en inspireren. En tonen aan de wereld wát we doen.” Nou Tanja, daar ben jij duidelijk mee bezig. Zowel jezelf als Amarant zet jij goed op de kaart!

Nienke van Vegchel en Tanja Baremans

Meer informatie

Wil je meer informatie? Neem dan gerust eens contact op met de coördinatoren ervaringsdeskundigheid via ervaringsdeskundigen@amarant.nl. Of kijk op www.consortiumervaringsdeskundigheid.nl voor meer informatie over het werk van alle ervaringsdeskundigen in de regio.

Meer informatie? Mail!