Biesveld 5: het bijzondere stukje Rijsbergen

Femke de Graauw is 42 jaar en werkt al 22 jaar bij Amarant. Dat is natuurlijk niet voor niets. Ze heeft het naar haar zin. Al die tijd werkt Femke vanuit Rijsbergen. De laatste vijf jaar bij Biesveld 5. Een locatie nét buiten het terrein die er toch helemaal bij hoort. “Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, maar oh zo leuk.”

“Ik werk op dit moment als Senior begeleider. Maar ik ben ooit begonnen als stagiaire op deze locatie. Dat is wel bijzonder. Daarna ben ik als flexkracht gaan werken op de centrumlocatie en niet veel later werd ik persoonlijk begeleider. Inmiddels ben ik alweer een aantal jaren senior van deze locatie en dat bevalt me perfect.”

Wie wonen en werken op Biesveld 5?

Juist de diversiteit op deze locatie vind ik zó ontzettend leuk. En die diversiteit, die is er. Dat zien we al bij binnenkomst. Daar hangen wat foto’s aan de muur die laten zien welke cliënten op Biesveld wonen. “Er is hier ruimte voor 11 cliënten. We werken met 3 persoonlijk begeleiders, 4 begeleiders, 1 zorgondersteuner, 1 senior en 2 huishoudelijk medewerkers. Onze woning valt onder Specialistische Zorg maar je vindt hier een beetje van alles wat. Het zijn cliënten tussen de 28 en 69 jaar, een mooie diverse groep dus.”

“Ik vind het werken op deze locatie vooral heel erg leuk omdat de cliëntgroep heel divers en dynamisch is. Er komen lichte gedragsproblemen voor maar het is niet ‘te’ complex. De cliënten hebben natuurlijk hun beperking maar we kunnen wel van alles ondernemen. De algemene deler is met name de behoefte aan een warme sfeer en structuur.”
 

Samen zoeken we naar de beste begeleiding voor de cliënt.

Hoe ziet een dag eruit?

Die structuur start natuurlijk al in de ochtend. “De werkdag begint om 7 uur wanneer je een vroege dienst hebt. Dan heb je even de tijd om de rapportage te lezen. Daarna start je met de zorg. De één help je wat meer dan de ander. Om kwart over 8 ontbijten we samen. In de ochtend sta je alleen. Dat kan in het begin wel eens spannend zijn maar eigenlijk is het vooral ontzettend tof. Je leert onwijs veel en je hebt heel veel contact met de cliënten. Daar doe je het uiteindelijk voor. Toch?" In de middag en avond en in het weekend werk je wel samen. “Juist die afwisseling is fijn. We proberen samen te zoeken naar de beste begeleiding voor de cliënt.”

Overdag gaan de cliënten allemaal naar werk of dagbesteding. De meeste cliënten doen dat op het terrein van de centrumlocatie. “Dan heb je de tijd om even bij te werken. Een rapportage maken of contact opnemen met de familie bijvoorbeeld. Maar gelukkig komen ze aan het einde van de dag gezellig allemaal weer terug. Dan eten we samen. In de avond gaan cliënten naar verschillende hobby clubjes zoals zwemmen, dansen en knutselen of naar het dorpshuis op het terrein. Daarnaast proberen we een activiteit te doen zoals wandelen, fietsen, knutselen, bakken of een gezellige filmavond.  Wie wil, kan daarbij aansluiten. De cliënten hebben allemaal hun eigen appartement waar ze zich kunnen terugtrekken maar we zijn ook vaak in de gezamenlijke ruimte te vinden."

Wat is zo leuk aan deze baan?

“Wat ik het leukste vind aan mijn werk op deze voorziening? De cliëntgroep vind ik hier geweldig. Juist omdat het zo lekker dynamisch is met zó veel verschillende hulpvragen. Het is een kunst om bij iedereen aan de sluiten maar wanneer je met een cliënt dan net dat stapje maakt… Ja, dat gevoel is geweldig. Daarnaast vind ik het heel leuk dat we veel leuke dingen doen met de cliënten en hun verwanten. Zo hebben we ieder jaar een soort vakantieweek waarin we allemaal leuke dingen doen. We gaan wel eens met de groep uiteten en organiseren barbecues met de families. Je moet er zelf wat van maken hé?”

Ben jij ook zo enthousiast?

Als Femke mag omschrijven wat ze zoeken in nieuwe medewerkers, dan weet ze het wel. “Enthousiaste medewerkers met natuurlijk een hart voor de zorg. Open personen die durven mee te denken. Persoonlijk leiderschap. Ja, daar zouden we blij van worden.”

Kun jij je hier helemaal in vinden? Neem contact op met onze recruiter Anja Hendriks via 06-52884983 of anja.hendriks@amarant.nl.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

 1. Kiki: "Voor mij is dit veel meer dan gewoon een baan."

  Het verhaal van Kiki. Ze is sinds 2016 persoonlijk begeleider op de conservatoriumlaan en is intensief betrokken bij haar cliënten.

  Lees het verhaal van Kiki
 2. Een dag op woonlocatie Spijkerstraat 5

  Spijkerstraat 5 is een locatie voor cliënten met een matige tot ernstige verstandelijke beperking en complex gedrag. Een uitdagende doelgroep, waarbij de kleine dingen een groot verschil kunnen maken. Nieuwsgierig? Begeleider Denise neemt je mee!

  Lees het verhaal van Spijkerstraat 5
 3. “Binnen mijn team voel ik respect voor mijn geloof”

  Zakaria Sebbar werkt als persoonlijk begeleider complexe zorg op Spie 2, een woonvoorziening voor mensen met een licht verstandelijke beperking en complex gedrag. Hij is moslim en voelt binnen het team respect voor zijn geloof. Iets waar hij trots op is.

  Lees het verhaal van Zakaria