Woonvoorziening La Scala is een appartementencomplex wat bestaat uit drie verdiepingen in Tilburg. La Scala is gevestigd aan de Generaal de Wetstraat. Iedere bewoner heeft een eigen appartement in huiselijke sfeer. Op de eerste verdieping is een Trainingshuis. Daar wonen jonge bewoners met een licht verstandelijke beperking (LVB) die willen leren zelfstandig te wonen. Patricia werkt daar. “Ik stuur cliënten aan tot het zelfstandig schoonmaken van het appartement en het wassen van de kleding. Het streven is dat ze zoveel mogelijk alleen doen. Wanneer dat niet lukt, blijf ik ze ondersteunen. Maar, geweldig om die ontwikkeling te zien!”

Inclusief
Het mooie van dit appartementencomplex is de inclusiviteit. “Onze cliënten wonen soms letterlijk tussen andere kopers in die niet bij Amarant wonen.” In 2010 zijn deze appartementen speciaal voor starters gebouwd, maar is ook ruimte gemaakt voor mensen met LVB. “Hier zijn ze dus ook écht onderdeel van de maatschappij. En onze bewoners kennen de buurt goed en andersom ook. Mooi toch?”, zegt Kelly.

Warm bad
Bij La Scala kom je in een warm bad. Dat merk je direct als je Kelly en Patricia samen ziet. “Patricia is enorm waardevol voor La Scala. Zij maakt verbinding tussen mensen. En zo regelt ze álles voor Groet en Ontmoet, een ontmoetingsplek voor cliënten en verwanten. Dat wordt zó gewaardeerd! Ze is enthousiast en betrokken. Een ware duizendpoot! Ik voel écht een klik samen. Behalve dat we ook erg serieus kunnen en moeten zijn, kunnen we ontzettend lachen met elkaar. Flauwe humor soms, maar dat is ook onderdeel van je werkplezier!”

Patricia: “Ik maak grapjes, ben eerlijk. Met collega’s maar ook met de bewoners. Het mooie is dat Bart, die vandaag meehelpt bij Groet en Ontmoet, ook tussendoor aan míj vraagt hoe het met me gaat. Dat is typerend voor La Scala.”

Groet en Ontmoet
Kelly en Patricia werken dus ook regelmatig samen bij Groet en Ontmoet. Deze activiteit is één keer in de twee weken op zaterdag in het eetcafé van La Scala. Het is een mooie plek om elkaar te ontmoeten, maar ook om lekker te lunchen. Patricia en twee bewoners maken er iedere keer weer een lekkere en verzorgde lunch van. “Bart en Linda, die deze keer helpen, staan te trappelen om hun gasten te verwennen. En wat doen ze dat goed!”, zegt Patricia.

Groet en Ontmoet is bedoeld voor de bewoners van La Scala, maar ook voor hun verwanten. “Laatst kwamen er zelfs nog bewoners van de Pannenstraat lekker mee lunchen. Een leuk uitje voor op de zaterdag”, weet Kelly. “Hopelijk komen er in de toekomst ook andere cliënten uit de wijk!”

Patricia vult aan: “Je komt niks te kort! Als je binnenkomt vragen we je of je een kopje koffie of thee wilt. Uiteraard mét een lekker koekje. En met de lunch komen de bewoners de soep en de broodjes met alle liefde serveren.”

Kelly: “We merken dat iedereen zichtbaar geniet. Eigenlijk wordt dit al zo’n dertig jaar georganiseerd, al dan niet in een andere vorm of onder een andere naam.”

Wil jij ook informatie over Groet en Ontmoet? Of wil je met enkele bewoners op bezoek komen? Dat kan. Stuur een bericht aan lascala74@amarant.nl.