“Door de dynamische doelgroep, is geen dag hetzelfde”

Geboren en getogen in Rijsbergen, een studie SPH afgerond aan Avans en via een Facebookberichtje bij Gouwberg 11 gaan werken. Beau vertelt met welke doelgroep ze werkt en wat haar doorontwikkeling geweest is binnen Amarant.

7 jaar Rijsbergen
Nadat Beau afgestudeerd was, heeft ze dit op Facebook gezet. “Gelijk daarna kreeg ik een berichtje van een manager bij Amarant in Rijsbergen dat ik eens kon komen kijken. Dus zo gezegd, zo gedaan.”

Gouwberg 11 is al jaren een heel fijn team. Er hangt altijd een goede sfeer, werken met humor en er kunnen dingen aan elkaar teruggekoppeld worden die opvallen, vertelt Beau. We zijn er allemaal echt voor de cliënt, we proberen zoveel mogelijk aandacht te hebben voor de ontwikkeling van de kinderen. Binnen onze voorziening behouden we de uitdaging vanwege de complexe zorg die we kinderen aanbieden.

Cliënten op Gouwberg 11
Op Gouwberg 11 is de doelgroep kind en jeugd, in een leeftijd tussen de 13 en 21 jaar. De kinderen die op deze voorziening wonen hebben een matig tot (zeer) ernstig verstandelijke beperking. Beau vertelt dat de ontwikkelingsleeftijd vaak tussen de 0 – 12 maanden is, met hier en daar een uitschieter naar 18 maanden. De locatie is dan ook opgedeeld in twee kanten; links en rechts. “Iedereen werkt bij ons aan beide kanten van de woning. De afwisseling maakt het juist zo leuk om op Gouwberg 11 te werken.”

 

 

Cliënten zijn soms nog jong wanneer ze op Gouwberg 11 komen wonen, waardoor je hun gehele ontwikkeling meemaakt.

Aan de linkerkant wonen cliënten die meer verzorging nodig hebben. Hier wordt ook gecommuniceerd door middel van picto’s, gebaren en geluiden. Aan de rechterkant van de woning is er meer behoefte aan participeren met elkaar in de groep. Waar de kinderen aan de linkerkant meer behoefte hebben aan individuele begeleiding in de groep. “Cliënten zijn soms nog jong wanneer ze op Gouwberg 11 komen wonen, waardoor je hun gehele ontwikkeling meemaakt. De puberteit komt er op een gegeven moment ook bij kijken. We werken samen met gedragsdeskundige, AVG artsen, fysio, ergo en autismeconsulenten. Het steeds opnieuw met elkaar afstemmen wat werkt en wat niet. Dit kan per week verschillen, de korte lijntjes zijn hierin belangrijk.”

Alle cliënten die hier wonen, wonen hier 7 dagen in de week. Het komt wel eens voor dat een van de kinderen een nachtje thuis slaapt. Dit is afhankelijk van de thuissituatie van de cliënt. Een aantal kinderen gaat dan ook nog naar school en een aantal krijgen dagbesteding. Hierbij wordt gekeken naar de zorgvraag en de leeftijd van het kind. Kan het nog schoolse vaardigheden aangeleerd krijgen en is het passend bij de ontwikkelingsmogelijkheden?

Doorstromen in functie
Tijdens haar stage keek Beau al mee met de werkzaamheden van een persoonlijk begeleider. Dit vond ze toen al erg interessant. Dat is ook de reden geweest dat ze altijd open is geweest over het feit dat ze persoonlijk begeleider wilde worden. Uiteindelijk is het goed geweest om bij Gouwberg 11 te starten als begeleider, om eerst de doelgroep te leren kennen. Na een aantal jaar persoonlijk begeleider te zijn geweest, kwam er de mogelijkheid om te solliciteren naar senior begeleider binnen Gouwberg 11. “Ik heb toen de kans gekregen om als senior aan de slag te gaan. Het is fijn om de kans te krijgen om te groeien binnen Amarant.”

Op dit moment is Beau meewerkend senior, dat houdt in dat ze voor een groot deel op de groep is. Een deel daarvan is administratie en ondersteuning waar nodig. Ze zorgt dat de informatie verstrekt wordt. Daarbij zorgt ze ervoor dat alle teamprocessen goed verlopen en dat de teamontwikkeling op gang gebracht wordt.

“Het is net een dorp”
De Leijakker is net een dorp in Rijsbergen zelf, vertelt Beau. Als we naar dagbesteding gaan, lopen we langs het kantoor van de managers. Er wordt regelmatig met hen vanuit het raam even een kletspraatje gemaakt. Er hangt een fijne sfeer op het terrein, iedereen begroet elkaar en helpt elkaar waar nodig.
 

Benieuwd naar het werken op Gouwberg 11? Neem contact op met Anja Hendriks, recruiter bij Amarant via 06-52884983 of anja.hendriks@amarant.nl.