Een spontaan feestje op het balkon? Op Hofke 4 is niets te gek!

“Als je op een groep wil werken waar het echt heel gezellig is, het team voor elkaar klaar staat en waar veel gewoon kan, dan moet je echt bij ons op Hofke 4 komen kijken.” Senior begeleider Veerle is sinds half juli 2023 werkzaam op Hofke 4 in Rijsbergen.

“12 jaar geleden ben ik begonnen bij Amarant op ’t Hooge Veer in Tilburg. Gezien mijn ambities om door te groeien in mijn functie, ben ik uiteindelijk gaan werken in Rijsbergen op Hofke 4.“

Het fijnste team in Rijsbergen”
Op Hofke 4 werkt een heel divers team. “We werken hier met 7 mannen en 11 vrouwen. Omdat hier ook collega’s werken van buitenlandse afkomst, sluit dit perfect aan bij onze cliënten die ook multicultureel zijn. Bij ons op de voorziening woont ook een cliënt die gewoon niet zoveel heeft met mannen, hij heeft als voorkeur vrouwelijke begeleiding. Als er dan vrouwelijke begeleiding aanwezig is op de andere kant, proberen we als team te stimuleren dat hier gebruik van wordt gemaakt, al is het alleen maar even instappen. Het kennen en inzetten van elkaars krachten en kwaliteiten, vinden we hier heel belangrijk!”

Omdat het team op Hofke 4 redelijk nieuw is, hebben zij het afgelopen najaar verschillende scholingen gevolgd voor de teamontwikkeling. Hier hebben ze vooral geleerd waar ieders kwaliteiten liggen, hoe hier gebruik van gemaakt kan worden en hoe ze elkaar hierin kunnen versterken. Ook hoe je het beste feedback aan elkaar kan geven, en hoe je feedback kan ontvangen. “Maar het was ook gewoon praktisch om elkaar beter te leren kennen. Hoe complex de groep ook is, doordat we elkaars kwaliteiten nu kennen en in kunnen zetten, blijft het leuk en gezellig.”

Rijsbergen is gewoon een heel gezellig klein dorpje met echt een ons kent ons gevoel!

Alles kan hier, niets is te gek
Als Veerle begint te praten over Rijsbergen, komt haar glimlach tevoorschijn. “Rijsbergen is gewoon een heel gezellig klein dorpje met echt een ons kent ons gevoel! Als hier iets georganiseerd wordt, gaat iedereen er naartoe. Cliënten van het terrein, familie, vrijwilligers en begeleiding zijn dan aanwezig. Een aantal keren per jaar sluiten ook managers, gedragsdeskundigen, medische dienst en andere disciplines aan bij verschillende activiteiten. Daarbij is het beheergebouw op de begane grond, je loopt hier gemakkelijk in en is letterlijk en figuurlijk laagdrempelig. Wanneer je een rondje loopt met een cliënt langs het beheergebouw, kom je langs de managers en gedragsdeskundige. Er wordt dan altijd wel even gezwaaid of gegroet door het raam. Soms gaat het raam ook open voor een kort gesprekje. Hier zijn ze zo gek als een deur.”

Gezelligheid op de voorziening
Op Hofke 4 zijn ze in voor spontane gezellige acties. “Zo vroeg een cliënt vorig weekend of hij op het balkon zijn DJ set neer mocht zetten. Zo gezegd zo gedaan, binnen een paar minuten stonden de cliënten van de andere Hofke voorzieningen ook in de tuin mee te zingen en te dansen. Dat zijn dan zo’n leuke momenten!” Daarnaast hebben ze op deze voorziening elke vrijdag frietdag, de bestelling is elke week hetzelfde, maar toch blijven de cliënten hier naar uit kijken. Het is dan echt een moment waarop samen het weekend ingeluid wordt. “We vieren hier het weekend net zoals hoe we dat thuis ook doen. ‘S avonds wordt er in het weekend door cliënten dan ook een biertje gepakt met een lekker bakje chips. Er wordt uitgeslapen en cliënten gaan naar familie of er komt familie naar hen toe.”

Kijken op een andere locatie
Op Veerle haar vorige werkplek in Tilburg was er geen plekje vrij om haar ambities waar te maken. Vanaf dat moment is ze gaan kijken waar er eventueel wel een functie als senior begeleider vrij was. “Dat was toen in Rijsbergen. Eenmaal contact gehad met betreffende manager in Rijsbergen, mocht ik hier een avond meelopen. Tijdens mijn meeloopavond was er veel bedrijvigheid op de groep. Hierdoor heb ik een heel realistisch beeld gekregen van het werken op deze voorziening. Hier zag ik mijzelf wel werken, ik kan hier groeien en mijzelf verder ontwikkelen!”

Als senior begeleider ben je volgens Veerle een spil tussen het team, de manager en gedragsdeskundige. Je coacht collega’s en hierdoor zie je ook wat er op de groep gebeurt en je gaat hiermee verder aan de slag. “Door antwoord te krijgen op alle vragen, kan je kijken of je alles goed in beeld hebt en of er eventueel andere acties uit gezet moeten worden.” Je stimuleert het team en je individuele collega’s. Je coacht en ondersteunt bij het nemen van besluiten.

Veerle laat graag nog veel meer zien van wat er leuk is aan het werken in Rijsbergen. Zowel begeleiders als persoonlijk begeleiders zijn hier meer dan welkom.

Kom jij een keertje meelopen? Neem contact op met onze recruiter Anja Hendriks via 06-52884983 of anja.hendriks@amarant.nl.