“Livv, kom eens hier!” En ja hoor, daar komt Livv al aangerend. Ze stort zich vol overgave op Eldert en begint enthousiast zijn gezicht te likken. Tot groot vermaak van iedereen, niet in de laatste plaats van Eldert zélf.

Livv – een zogenoemde Bully XL – is nu 1,5 jaar (destijds 9 maanden oud). Senior begeleider Sam neemt de hond maar al te graag mee naar de groep, vertelt ze. “Zo’n hond geeft iets huiselijks aan een woongroep. Voor de meeste bewoners is het fijn dat ze niet met Livv hoeven te praten; ze hoeven haar alleen maar te knuffelen. Dat voelt heel veilig en vertrouwd.”

Rust
Dat geldt dus zeker ook voor Eldert, vertelt hij. “Livv en ik bouwden al meteen een hele goede band op; het klikte meteen. Als ik me verdrietig voel of niet zo lekker in mijn vel zit, kan ik mijn verdriet goed kwijt bij Livv. En als ik met haar speel, kom ik lekker tot rust.” Het klikte zó goed, dat Sam aan Eldert vroeg of hij een actieve rol wilde spelen bij de opvoeding van Livv. Zo gezegd, zo gedaan. Al snel ging Eldert helemaal zelfstandig op de scooter naar de puppycursus in Dongen. “Daar hebben we de afgelopen tijd flink geoefend met commando’s. Livv leerde onder meer om naast me te blijven lopen, te gaan zitten, of naar me toe te komen. Die commando’s hebben we vervolgens ook hier op de woongroep geoefend.”

Eldert: “Bij Livv kom ik tot rust”

Examen
Uiteindelijk mochten Eldert en Livv samen op examen. Woensdag 9 oktober was het zover. “Sam kwam kijken met een aantal andere bewoners, net als mijn ouders”, vertelt Eldert. “Natuurlijk was ik vooraf wel zenuwachtig, maar toen Livv en ik eenmaal bezig waren ging het supergoed. We moesten al lopend een parcours afleggen. Ook moest Livv onder meer op commando kunnen gaan zitten en 30 seconden stil kunnen liggen.”

Al snel kwam het verlossende antwoord: Livv en Eldert waren met vlag en wimpel geslaagd. Sterker nog: het duo behaalde de hoogste score! Tijd voor de volgende stap: een vervolgcursus waarbij Livv nog meer commando’s krijg aangeleerd. Eldert lacht: “Wij zijn er klaar voor!”

 

Dit artikel is gepubliceerd in ons personeelsmagazine in januari 2020. 

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

 1. Rebecca en Inez: samen werken aan rust in huis

  Eind 2017 beviel Rebecca de Castro van een prachtige dochter: Tiesjie. Twee keer per week krijgt ze afwisselend bezoek van gezinsbegeleidster Inez van Rooij en haar collega Vera.

  Lees het verhaal van Rebecca en Inez
 2. Simone Meerman: “Ik voel me echt een volwaardig teamlid.”

  Als klant-assistent helpt Simone Meerman (27) klanten van de Makro in Breda en zorgt ze ervoor dat de kledingafdeling er te allen tijde piekfijn uitziet. Een jaarcontract is inmiddels ‘in de pocket’.

  Lees het verhaal van Simone
 3. Alternatieve dagbesteding; van Pokémons vangen tot cappuccino maken

  Sinds de dagbestedingen dicht zijn, ontstaan overal binnen Amarant mooie initiatieven voor een alternatieve dagbesteding aan huis. Een paar collega’s geven in hun eigen woorden een sfeerbeeld van wat er zoal georganiseerd wordt. Van Pokémons vangen tot cappuccino maken.

  Lees het verhaal van Serviceteam Willem II, Biesveld en De Spoorzone