Wie een kijkje neemt op de kamer van Elmo, op de woonvoorziening van Amarant in Oosterhout, ziet meteen wat zijn inspiratiebronnen zijn. In de kast staat een hele verzameling stripboeken, voornamelijk in de typisch Japanse manga-stijl. Ook wordt zijn knusse kamer bevolkt door tientallen mangapoppetjes, met hun kenmerkende grote ogen, opvallende kapsels en felle kleuren.

“Als kind tekende ik al graag”

Ook Elmo’s eigen stripstijl doet denken aan die van zijn Japanse voorbeelden. “Ik vond het als kind al leuk om figuurtjes te tekenen”, vertelt hij. “Langzaam groeide dat uit tot het tekenen van langere stripverhalen. Tegenwoordig teken ik bijna elke dag wel iets. Soms ben ik onderweg naar mijn werk als ik ergens langs de weg iets zie. Daar bedenk ik dan een verhaal omheen.”

Trots laat hij zijn map met tekeningen zien. Er zitten hele strips bij, maar ook cartoons en snelle schetsen. Voor Prikkel, het blad van Amarant door en voor cliënten, tekende Elmo al meerdere keren korte, humoristische strips van drie plaatjes. Ook verzorgde hij tekeningen voor een brochure voor de Rode Draad, een serie informatiebijeenkomsten van Amarant. Maar zijn állergrootste wens is toch het maken van een eigen stripboek, vertelt hij. “Daar ben ik op dit moment druk mee bezig. Het is de bedoeling dat het een verzameling van meerdere losse verhalen wordt. Zodra het boek af is, wil ik het eerst binnen Amarant verspreiden. En daarna misschien wel via de winkel, wie weet!”

"Tegenwoordig teken ik elke dag wel iets"

Elmo gebruikt zijn tekentalent niet alleen voor strips. Op zijn badkamer hangen ook pictogrammen, die hem helpen bij het aanbrengen van structuur. Ook deze pictogrammen tekende Elmo – hoe kan het ook anders – helemaal zelf. “Ik heb bijvoorbeeld pictogrammen gemaakt die me helpen bij het tandenpoetsen en het scheren. Leuk om mijn talent ook op deze manier in te zetten.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in het Jaarbeeld 2018.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

 1. Simone Meerman: “Ik voel me echt een volwaardig teamlid.”

  Als klant-assistent helpt Simone Meerman (27) klanten van de Makro in Breda en zorgt ze ervoor dat de kledingafdeling er te allen tijde piekfijn uitziet. Een jaarcontract is inmiddels ‘in de pocket’.

  Lees het verhaal van Simone
 2. Zij-instromer Vinod gooide het roer radicaal om

  Het was een opmerkelijke carrièreswitch toen Vinod Nagessar (41) vijf jaar geleden overstapte naar de gehandicaptenzorg. Inmiddels geniet hij als, zij-instromer en senior begeleider, met volle teugen van het werk bij de ‘crisisafdeling’ KortDurende Interventies (KDI).

  Lees het verhaal van Vinod
 3. Als conciërge houdt Weijke de boel draaiende

  Het pand schoonmaken en onderhouden, plaatjes draaien op zaterdagavond, de dieren van de boerderij voeren… Wat doet conciërge Weijke van der Heijden eigenlijk níet?

  Lees het verhaal van Wijke