Het Pastoor Pottersplein: ontdek de humor

Bij binnenkomst bij woonvoorziening Pastoor Pottersplein in Breda vallen meteen de warme gele muren op. Zacht groen zijn de gangen op de bovenverdieping. Vroeger was deze woonvoorziening een huishoudschool. Er wonen veertien volwassen cliënten op de boven- en benedenverdieping samen, elk in hun eigen appartement. Zij worden o.a. begeleid door Nadja & Marieke.

Nadja is 48 jaar en werkt als persoonlijk begeleider complex. Ze is een van de “oudere” medewerkers in een team van tien. Ze deed SPW en is in 1995 begonnen bij Amarant op een woonlocatie in Rijsbergen en maakte daarna de overstap naar een dagbestedingslocatie. Vervolgens werkte ze aan kwaliteitsbevordering in verschillende functies. “Toen het kantoorwerk stil kwam te liggen door corona, hebben ze mij gevraagd om in te vallen bij het Pastoor Pottersplein en ik had het zo naar mijn zin dat ik nooit meer ben weggegaan.”

Marieke is met haar 29 jaar één van de jongere medewerkers van het team en heeft SPH als achtergrond. Ze liep stage bij Amarant op een dagbestedingslocatie en binnen wonen in de wijk. Na haar afstuderen solliciteerde ze op een vacature bij het Pastoor Pottersplein, waar ze nu zes jaar met veel plezier werkt als persoonlijk begeleider complex.

Een klassiek sollicitatiegesprek doen we niet meer. We vragen een sollicitant een paar uur mee te lopen, dan weten we veel meer van beide kanten.

Nieuwe collega
Momenteel zoeken Nadja en Marieke voor het Pastoor Pottersplein een nieuwe collega. Ze hebben een duidelijk beeld waar het nieuwe teamlid aan moet voldoen: Je moet humor hebben, niet te zwaar op de hand en duidelijk zijn. En heel belangrijk volgens Nadja “aandacht hebben voor de vraag achter het gedrag van de cliënt.” Destijds heeft Marieke nog een klassiek sollicitatiegesprek gehad. “Dat doen we niet meer. We vragen een sollicitant een paar uur mee te lopen, dan weten we veel meer van beide kanten.”

Marieke en Nadja zijn erg te spreken over Amarant. “Er kan erg veel, bijvoorbeeld voor een opleiding of in de werk-privébalans. Amarant denkt met je mee. Het is een grote organisatie en dit biedt mogelijkheden als je iets anders wil of een ander niveau. Bovendien is de leidinggevende laagdrempelig en betrokken.”

“Het team staat voor elkaar en is divers. Je kan er jezelf zijn en er is aandacht voor ieders kwaliteiten,” zegt Nadja over haar collega’s. Ze begeleiden cliënten met grotendeels licht verstandelijke beperking met psychiatrische problematiek. En verzorgen een enkele cliënt op leeftijd. Nadja legt uit: “Het zijn cliënten met flinke bagage: ze komen bijvoorbeeld van een gesloten afdeling of verslavingszorg. Dat ze hier ineens ondersteuning krijgen, brengt weerstand met zich mee. Veel cliënten hebben trauma’s. Ze hebben veel meegemaakt en zijn bekend met autisme, borderline of depressie.”

Het mooie van het Pottersplein
“Het mooie van het Pottersplein is dat je mag leven zoals je wil,” zegt Nadja. Als je van rommel houdt, hoef je van ons niet op te ruimen. Maar het moet wel binnen de kaders. “Is het brandveilig, veroorzaakt het geen ongedierte?” vult Marieke aan. “Bij het Pastoor Pottersplein staan de begeleiders naast de cliënt, wij zijn niet beter dan de cliënt. Wij adviseren, stimuleren en dwingen tot niks. In de visie om de cliënt zijn eigen leven te laten leven, gaan we vrij ver. Wel leveren we maatwerk, zo kijken we bij wie we op de rem trappen. Het belangrijkste is dat de cliënt gelukkig is op zijn eigen manier,” zegt Nadja.

Een nadeel? Dat vindt Marieke het vroege opstaan. En soms de administratie, al kan dat op andere dagen juist ook weer fijn zijn om te doen. De humor van de cliënten noemt Marieke het leukste aan haar werk “We sporen hier niet, zeggen wij gekscherend tegen elkaar.”

Nadja is trots op de resultaten: “Toen bijvoorbeeld een bepaalde cliënt hier binnen kwam moesten er dagelijks meerdere interne agressiemeldingen voor die cliënt worden gedaan, nu nog maar eens in de paar maanden. Onze manier van begeleiden werkt.”

“Cliënten zien groeien en met iedereen op het Pastoor Pottersplein een goede dag hebben, dan ga ik tevreden naar huis,” aldus Marieke.

Wil jij ook werken op deze locatie? Neem contact op met onze recruiter Gina Gori via 06 – 53457821.