"Hier kan ik helemaal mezelf zijn"
Plastic sorteren, omsmelten en er vervolgens iets moois van maken: Meryem (33) doet het maar al te graag. Zij is een van de cliënten die deelnemen aan PlastIK & Jij, een mooie, nieuwe dagbestedingsplek van Amarant in de regio Oss.
"Soms verzweeg ik mijn beperking zelfs, om maar aan de slag te kunnen"
Lampenkappen, kandelaars en vazen. Maar ook: kleurrijke schilderijen en andere kunstzinnige creaties. In de ruimte van ‘recyclewerkplaats’ PlastIK & Jij in Oss kom je als bezoeker ogen te kort. Overal waar je kijkt staan mooie en handige objecten, met één gemene deler: ze zijn gemaakt van gerecycled plastic.
Verschillende soorten plastic
Meryem is een van de cliënten die hier nu twee dagen per week (op woensdag en vrijdag) komt om mooie dingen te maken. Niet elke soort plastic is geschikt, vertelt Meryem. “Er zijn veel verschillende soorten plastic: van heel zacht en flexibel, tot hard en onbuigzaam. Wij richten ons hier op twee typen plastic. De eerste is HDPE. Deze plasticsoort wordt gebruikt voor bijvoorbeeld speelgoed, flesdoppen en shampooflessen. De tweede soort die we hier gebruiken is PP. Dit type plastic wordt gebruikt voor bijvoorbeeld rietjes en boterkuipjes.”
Meryem kan de verschillende soorten plastic inmiddels goed uit elkaar houden, vertelt ze lachend. “Thuis kijk ik nu meteen welke soorten plastic ik in huis heb. Als ik het kan gebruiken, neem ik het mee hier naartoe.”
Helemaal op mijn plek
Het ingezamelde plastic wordt eerst versnipperd en omgesmolten. Met de draden die dan ontstaan, maken de deelnemers aan PlastIK & Jij verschillende gebruiksvoorwerpen. Maar ook meer kunstzinnige voorwerpen zien hier het levenslicht. Zo maakte Meryem een kleurig schilderij van flessendoppen.
Bij PlastIK & Jij zit Meryem helemaal op haar plek, vertelt ze. “Hiervoor heb ik ook op andere plekken gewerkt, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of in een fabriek. Vaak hield ik uiteindelijk het tempo niet goed vol. Maar ik liep ook vaak tegen vooroordelen aan. Als je zoals ik een lichte beperking hebt, denken mensen al snel dat je helemaal niets kunt. Soms verzweeg ik mijn beperking zelfs, om maar aan de slag te kunnen. Werkeloos thuis zitten is niks voor mij. Dan word ik heel onrustig en ga ik veel te veel nadenken.”
Samen praten
Ook daarom zit Meryem hier sinds een jaar goed op haar plek, vertelt ze. “Mijn verhaal kan ik hier goed kwijt. Als ik niet lekker in mijn vel zit of een bepaald probleem heb, dan kan ik daar hier altijd over praten; met de medewerkers van Amarant en met de vrienden die ik hier gemaakt heb.” De hele coronacrisis verandert daar volgens Meryem maar weinig aan. “Naar de winkel gaan of de bus nemen vind ik nog altijd best eng. Maar hier heb ik daar gelukkig geen last van. We hebben een grote werktafel en er zijn hier nooit té veel mensen tegelijkertijd. Daardoor is het makkelijk om voldoende afstand te houden. Ze houden hier ook wat dat betreft echt rekening met je, erg fijn.”
Ooit wil Meryem weer naar school. Maar voorlopig hoopt ze hier haar creatieve ei kwijt te kunnen. “Ik voel me hier echt erg thuis en kan vaak bijna niet wachten tot het weer woensdag of vrijdag is. Dan kan ik hier weer mooie dingen maken, terwijl ik tegelijkertijd een bijdrage lever aan een beter milieu. Hoe leuk is dat?”
Ook leuk om te lezen
Andere ervaringsverhalen
-
Bakken maar!
Appeltaarten en -flappen, progrestaarten, belegde broodjes en wat al niet meer: fijnproevers weten bakkerij en traiteur Smaakmakers in Goirle steeds beter te vinden. Iris werkt vijf dagen per week in de bakkerij, op de traiteurafdeling en in de winkel. Naar volle tevredenheid, vertelt ze. “Ik kan hier helemaal mezelf zijn.
Lees het verhaal van Iris -
Michel Broumels: ‘Mijn droom is uitgekomen’
In 2010 startte Michel Broumels vanuit de dagbesteding van Amarant bij de Kringloper. Hij had een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Nu is hij trotse bezitter van een rijbewijs, een bakwagen én een volwaardig dienstverband bij het Roosendaalse warenhuis.
Lees het verhaal van Michel -
Alternatieve dagbesteding; van Pokémons vangen tot cappuccino maken
Sinds de dagbestedingen dicht zijn, ontstaan overal binnen Amarant mooie initiatieven voor een alternatieve dagbesteding aan huis. Een paar collega’s geven in hun eigen woorden een sfeerbeeld van wat er zoal georganiseerd wordt. Van Pokémons vangen tot cappuccino maken.
Lees het verhaal van Serviceteam Willem II, Biesveld en De Spoorzone