Het is gezellig druk deze vrijdagavond in jongerencentrum V39, pal tegenover 013 in Tilburg. Aan meerdere tafels zitten jongeren samen te eten en bij te praten.

Eén van hen is Chris (niet zijn echte naam), een grote, goedlachse jongen met een Autisme Spectrum Stoornis. Hij komt hier al jaren regelmatig, vertelt hij. “Ik leerde Avondje Uit een jaar of vier geleden kennen via een poster die in ons wooncomplex hing. Ik besloot een keer te gaan, en sindsdien heb ik geregeld deelgenomen aan activiteiten. Zo gaan we wel eens ‘discgolfen’ – oftewel ‘golfen’ met een frisbee – en boulderen. Ook maken we geregeld uitstapjes: naar de Dutch Comic Con-beurs bijvoorbeeld, of naar Slot Loevestein. En er is dus deze Vrijdagmiddag Pub, die regelmatig georganiseerd wordt.”

Vriendschappen, relaties en lief zijn voor jezelf

Veilige omgeving

Na het eten is het tijd om gezamenlijk een thema uit te diepen. Teamleden Jeroen en Malou van Avondje Uit verdelen iedereen in groepjes en leggen op de verschillende tafels tijdschriften, scharen en lijm neer. De opdracht: maak een moodboard rondom de centrale themavragen van vanavond: ‘Hoe werkt mijn brein?’ en ‘Hoe werkt mijn lijf?’. Als snel wordt er driftig geknipt, geplakt en gepraat. Later zullen de gemaakte moodboards dienen als inspiratie voor gesprekken over deze thema’s.

Chris neemt altijd graag deel aan deze sessies, vertelt hij. “Vriendschappen, relaties, lief zijn voor jezelf: allerlei onderwerpen komen voorbij. De gesprekken helpen me enorm om dingen over mezelf en over anderen te ontdekken. Een voorbeeld? Ik ben me nu veel bewuster van hoe ik goed voor mezelf kan zorgen als ik overprikkeld ben. Door rust te pakken bijvoorbeeld, of door een leuke film te kijken. En het mooie is: je ontdekt hier dat heel veel mensen met dezelfde problemen worstelen. Er is echt sprake van een veilige omgeving, zonder dat je de hele tijd aan het handje wordt genomen.”

Gelijkgestemden

Tijd voor ‘gewone’ ontspanning is er ook. Chris (die begeleid woont via Amarant in Tilburg) stort zich samen met enkele anderen vol overgave in het tafelvoetbalspel. Hij heeft inmiddels behoorlijk wat vrienden gemaakt hier, vertelt hij. “Je bent hier altijd onder gelijkgestemden. En door Avondje Uit ben ik écht meer uit mijn schulp gekropen. Erg fijn!”

Meer weten? Kijk op www.avondjeuit013.nl.