Inmiddels een aantal maanden geleden werden Kevin en Ramona aan elkaar gekoppeld voor het project Team Mont Ventoux. Samen zijn ze de uitdaging aangegaan om de top van deze berg te bereiken. Het is een periode geweest die niet zonder slag of stoot voorbij gegaan is. “Daar waar ze bij training 1 niet op de fiets durfde te stappen, hebben we samen zoveel meer bereikt dan alleen het naar de top fietsen.”

Aan de start van iets nieuws
De eerste weken werd er voornamelijk geoefend met het inklikken, uitklikken en het op een wielrenfiets stappen, vertelt Kevin. Samen met zijn maatje mocht hij dit geweldige avontuur aan gaan. Iedere woensdagavond en zaterdagochtend stonden ze samen klaar om weer iets nieuws te leren tijdens de training. “Daar waar Ramona van de trainingen veel leerde, leerde ik veel van haar. Iedere week vertelde ze iets nieuws over zichzelf en dat gaf mij nieuwe inzichten. Zo bijzonder om te horen hoe ze vertelde over haar verleden bij Amarant en ze trots is op waar ze nu staat en om wie ze is.”

Als ik kijk naar de lerende visie van Amarant; iedereen leert, altijd, overal. Dan kan ik het proces van mijn maatje en mijzelf alleen maar als voorbeeld gebruiken, vertelt Kevin met een grote glimlach op zijn gezicht.

Angsten overwinnen
Het gehele proces rondom de Mont Ventoux deelt Kevin openhartig op zijn pagina op LinkedIn. Hij beschrijft daarin de band die hij samen met zijn maatje opbouwt. Maar voornamelijk spreekt hij zijn bewondering voor haar uit, en hoe trots hij op haar is. Na een aantal weken merkt hij al een duidelijk verschil aan haar. “Ze heeft gewerkt aan haar angst voor verkeer, bruggen opklimmen en samen in een groep fietsen. Niet alleen dat heeft ze geleerd, maar ook haar grenzen heeft ze leren verleggen en deze op haar eigen manier weten op te zoeken.” Mede ook door de stabiele basis die aan Ramona geboden werd op haar woonvoorziening, kon ze deze stappen zetten en groeide ze zelf.

Limburg; het echte werk
Naast het trainen op de wielerbaan en op de ‘echte’ weg, staan er ook 2 trainingen in Zuid-Limburg op de planning tijdens het traject rondom de Mont Ventoux. Daar waar Ramona de eerste maanden ontzettend veel van zichzelf heeft laten zien, begint het langzaamaan ook andere buddy’s & deelnemers in het team op te vallen. Kevin vertelt dat anderen zien dat ze vertrouwen opgebouwd heeft met mij, dat ze een open houding aan neemt en aan durft te geven wat ze wil en verwacht van iemand en dat alles met een grote glimlach! “Dat is voor haar echt een enorme verandering, en daar kan ik als buddy alleen maar enorm trots op zijn!”

In Limburg heeft Ramona voornamelijk geleerd dat ademen, focussen op een punt waar je heen gaat en je mind afleiden erg belangrijk zijn tijdens het fietsen. Dit hebben we samen geoefend, vertelt Kevin. Wanneer de gedachten; ‘’Ik kan het niet meer’’ kwam, hebben we deze verandert in; ‘’ik kan het’’. Dit is dan ook haar kreet geworden op de fiets en stiekem in haar dagelijkse manier van denken.

Op naar de top
De laatste trainingen in Nederland zijn na 34 trainingen achter de rug. Dan wordt het toch langzaamaan tijd voor het echte werk en is op 8 juni 2024 de bus vertrokken naar Frankrijk. De eerste dagen hebben ze als “Team Mont Ventoux’ mogen genieten, trainen, verbinden en groeien totdat het moment daar was en ze de berg moesten gaan beklimmen. De avond voordat het moment daar was, had Ramona nog een paar emoties die ze zelf niet zo goed kon plaatsen, vertelt Kevin. Door haar ruimte en nabijheid te geven, wist ze alsnog ruimte voor deze emoties te creëren. Een overvloed aan complimenten van buddy’s en andere deelnemers kwam haar kant op. Een van de complimenten is ons allebei bijgebleven, deze was van Tim een andere buddy en eerder haar behandelaar bij Amarant. Hij gaf aan dat hij de mindere kant van mijn maatje gekend heeft, en heeft haar laten inzien dat ze als mens zo gegroeid is dat hij haar wel echt ‘het succesverhaal van Amarant’ vindt. Daar kan ik als buddy alleen maar heel trots op zijn, dat ik haar heb mogen begeleiden in dit traject.

Samen hebben ze de berg beklommen, tijdens de rit naar boven hebben ze de afgelopen maanden samen nogmaals besproken. Met zoveel openheid en vertrouwen vertelde Ramona over deze periode en hoe ze zo genoten heeft van alles. Uiteindelijk boven aan de top kwam de ontlading, tranen van geluk en een trots gevoel wat niemand meer van hen afpakt.

Zoals Wilbert, mede buddy van Kevin, in zijn liedje zingt; Een mooie bloem is open gegaan, en vervolgens op de top gaan staan.

Vicky & Stijn, dank jullie wel voor deze geweldige ervaring. Door de verbinding en veiligheid die geboden werd binnen Team Mont Ventoux, heeft een ieder stappen kunnen zetten. Groot of klein.