"In de eerste jaren nadat onze zoon Tim was geboren, ging zijn groei en ontwikkeling ‘perfect’. Hij was twee jaar en tien maanden oud toen we bij hem iets bijzonders zagen. Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat hij een traag werkend hart heeft. Maar we hoefden ons niet druk te maken, zei de arts. Kort daarop kreeg Tim twee herseninfarcten. We gingen terug naar af: we hadden weer een baby. Hij moest opnieuw leren lopen en praten. Doordat zijn lichaam niet meer deed wat het daarvoor wél had gedaan, was Tim erg gefrustreerd. Dit uitte zich in boosheid en huilbuien. Hij werd soms onhandelbaar. Hij ontwikkelde zich veel langzamer dan zijn anderhalf jaar oudere zus en het leek wel of het verschil tussen beiden steeds groter werd. We werden er weleens moedeloos van, maar we wisten ook niet waar we hulp konden krijgen. Pas twee jaar geleden, toen hij elf was, kwamen we bij de revalidatiearts terecht. Die verwees ons naar Amarant.

De medewerker van Amarant nam ons mee en begeleidde niet alleen Tim, maar ons hele gezin. We kregen heldere uitleg over hersenletsel en de gevolgen ervan, hoe ingewikkeld het kan zijn. Zijn zus begrijpt nu ook waarom haar broertje anders is. Ook heeft de medewerker uitleg over hersenletsel gegeven op school en bij de voetbal, zodat ook zij beter weten hoe ze Tim kunnen ondersteunen.

Ik weet dat we nog niet klaar zijn en ook nooit klaar zullen zijn. Hij is nu dertien en komt in de puberteit. De omgeving begint allerlei eisen aan hem te stellen en soms denk ik dat hij steeds verder achterop raakt. Het is nu veel moeilijker dan een paar jaar geleden. We denken na over zijn toekomst en onderzoeken de mogelijkheden van beschermd wonen. Met de hulp van Amarant heb ik er weer vertrouwen in."

"Zijn zus begrijpt nu ook waarom haar broertje anders is"

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. An vindt bij haar ambulant begeleiders een luisterend oor

    An de Boer krijgt ambulante begeleiding van Amarant. Sinds enkele lichte herseninfarcten in 2012 loopt ze moeilijk. Ook neemt ze gauw te veel hooi op haar vork. “Aan het eind van de dag wil ik energie over hebben om gezellig met mijn man en kinderen te eten.”

    Lees het verhaal van An
  2. “Er is meer rust in ons leven gekomen”

    "Mijn man Bert kreeg tijdens fitness een hersenbloeding. Hij moest alles opnieuw leren. Vandaag de dag hebben we nog steeds te maken met de gevolgen van zijn hersenbloeding."

    Lees het verhaal van Bert en zijn vrouw