Digicontact is zowel voor de begeleider als de cliënt een fijn steuntje in de rug.

De volgende dag heeft zij de huisarts gebeld en uiteindelijk is het heel goed opgelost. Toen ik een paar dagen later op huisbezoek kwam, vertelde ze mij erover. Ze was erg blij dat ze die nacht iemand kon bellen. Voor ons als begeleiders is het ook heel fijn. Wij zijn natuurlijk niet 24 uur per dag te bereiken, en zo kunnen cliënten toch dag en nacht iemand bereiken om hun verhaal te kunnen doen.

Mijn andere cliënt belt altijd op afspraak. Het is een autistische man, die het heel fijn vindt dat hij op vaste tijden kan bellen. Daar heeft hij heel veel houvast aan. Hij vertelt wat hij meegemaakt heeft. Er kunnen bijvoorbeeld dingen gebeurd zijn in de thuissituatie, of op zijn werk. Tijdens het gesprek met DigiContact kan hij vertellen wat er aan de hand is en zo hoeft hij niet te wachten op ons wekelijkse huisbezoek. Hij vindt dat erg prettig.

Als begeleider vind ik het prettig dat cliënten altijd iemand kunnen bereiken. Er spelen soms best wel heftige dingen en dan is voor ons ook fijn om te weten dat er altijd iemand bereikbaar is. Dat cliënten niet afhankelijk zijn van ons, of van het moment dat wij weer komen. Ik denk dat DigiContact een aanvulling is en geen vervanging van de begeleiders die huisbezoeken doen. Wij komen er echt voor een gesprek en DigiContact is extra. Ik heb zeker niet het gevoel dat ons werk overgenomen wordt. Het is zowel voor de begeleider als de cliënt een fijn steuntje in de rug.

Wij hebben ook wel cliënten die gemakkelijk de telefoon pakken om de begeleider te bellen of te appen. Dan is het voor hen soms moeilijk te begrijpen dat we niet altijd bereikbaar kunnen zijn. DigiContact is dan een mooie uitkomst. Zij kunnen cliënten heel goed helpen met de vragen die zij hebben.

Ik hoorde laatst van een collega het voorbeeld van een cliënt die een brief kreeg dat ze de meterstanden moest doorgeven. Normaal gesproken zou zij haar begeleider daar gerust voor bellen met de mededeling: ‘Je moet nu komen, want ik moet dat nu doorgeven.’ Terwijl je dat best een paar dagen later ook nog kan doen. Wanneer een cliënt in zo’n situatie DigiContact belt, nemen zij de brief met de cliënt door en blijkt dat ze hem kunnen laten liggen tot de begeleider komt. De spanning rondom zo’n brief, maar ook in de relationele sfeer of werkomgeving, kan soms snel oplopen. Dat moet dan ook heel snel opgelost worden, wil het niet escaleren. Voor mij en mijn collega’s betekent DigiContact dat wij ontlast worden. Cliënten weten de weg naar DigiContact goed te vinden, waardoor wij minder gebeld worden.

Het is wel een proces. Cliënten moeten er wel echt aan wennen. Ze zitten tegen een Ipad aan te praten, en dat is toch wel heel gek. Maar je merkt dat er na verloop van tijd vaste mensen zijn die ze te spreken krijgen, en dat ze die mensen toch wel wat beter leren kennen. Cliënten vertellen mij ook dat ze daar veel minder moeite mee hebben dan ze aanvankelijk dachten. Dus dat ze eigenlijk heel goed hun verhaal aan willekeurige mensen van DigiContact kunnen vertellen.

DigiContact geeft mij rust

Wij zijn in ons team gestart met de pilot van DigiContact. We hebben cliënten gevraagd om mee te doen. Wat ik als eerste merkte was toch wel wat weerstand. Ze wisten niet wat ze moesten verwachten en waren bang dat er dan niemand meer bij hun thuis zou komen. Toch vonden we een aantal cliënten die mee wilden doen. Al snel bleek toen dat het toegevoegde waarde had, aanvullend op de begeleiding bij de mensen thuis. De meeste cliënten hebben het als positief ervaren en gebruiken DigiContact nog steeds.

Voor mij is de toegevoegde waarde van DigiContact dat het mij rust geeft. Ik weet dat cliënten er niet alleen voorstaan, maar ergens terecht kunnen als er iets gebeurt. Dat zorgt ervoor dat ik na mijn werkdag met een gerust hart de deur achter mij dicht kan doen.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

 1. Preventieve begeleiding zorgt ervoor dat situaties minder snel escaleren

  DigiContact betekent voor mij een andere vorm van zorg verlenen. We komen altijd op afspraak bij mensen thuis. Nu hebben onze cliënten de mogelijkheid om op hun uur en tijd contact te maken met de begeleiders van DigiContact.

  Lees het verhaal van Koen
 2. DigiContact geeft mij rust, ik kan er mijn verhaal kwijt

  Het is denk ik al een jaar geleden dat ik ben gestart met DigiContact. Het was hartstikke leuk om mee te doen aan de pilot. Ik kreeg een iPpad, waar we mee konden inbellen. In begin was dat wel even wennen. Je krijgt verschillende mensen aan de lijn, en die moet je eerst even leren kennen. Nu ben ik eraan gewend.

  Lees het verhaal van Malu
 3. Door met DigiContact te bellen, kan ik daarna dingen loslaten

  Sinds vorig jaar doe ik mee aan de pilot met DigiContact. In het begin dacht ik: ‘Ja, DigiContact, leuk, maar waar blijft de persoonlijk begeleider dan?’ Dat was mijn grootste angst. Als het goed zou gaan, dat dan de persoonlijke begeleiding zou wegvallen. Maar dat is gelukkig niet zo.

  Lees het verhaal van Pascalle