“Niemand had verwacht dat ik in de gehandicaptenzorg zou gaan werken.”

Joey had geen engelengeduld en daarom de zorg in zijn geheel al tijdens zijn vooropleiding afgezworen. Totdat hij besloot te stoppen bij zijn vorige werkgever en de zorg toch wel weer een kans wilde geven. Hij startte als BBL-leerling voor de functie begeleider binnen Amarant en deed zelfs nog een vervolgopleiding tot persoonlijk begeleider.

“Werken in de zorg, dat is niets voor mij”
Na verschillende stages in de ouderenzorg, zette Joey een punt achter zijn carrière in de zorg. “Nee, niemand had verwacht dat ik nu in de gehandicaptenzorg zou werken. Sterker nog; na mijn opleiding ben ik recreatie en entertainment gaan doen. Ik wilde altijd iets doen met kinderen en entertainment.”

Toen Joey via zijn koor in aanraking kwam met cliënten van Amarant, werd hij toch getriggerd. “Eén keer per jaar gaven wij een optreden bij de Blauwe Kamer in Breda. Daarnaast verzorgden we tijdens sinterklaas een programma voor mensen met een verstandelijke beperking bij ASVZ in Udenhout en Amarant Rijsbergen. Dit vond ik heel leuk om te doen. Het in contact zijn met de cliënten en de begeleiding. Daar is toen denk ik ook het zaadje gepland.”

Tot op de dag van vandaag ben ik die manager dankbaar voor de kans die ik gekregen heb!

Toch een BBL-opleiding
In 2018 besloot Joey dat dit hét moment was om te starten met een BBL-opleiding. Tijdens de selectiedag ontstonden wat twijfels, maar door het vertrouwen van een manager is hij toch begonnen. “Er was toen een manager aanwezig die echt in mij geloofde. Ik mocht starten met de opleiding en ging direct aan de slag op locatie Daniël de Brouwerstraat 3 in Tilburg. Tot op de dag van vandaag ben ik die manager dankbaar voor de kans die ik gekregen heb!”

Doordat hij tijdens de opleiding ook een keer moest wisselen van voorziening, is Joey bij Spie 8-10 terecht gekomen. “Spie 10 is een woning met hulpbehoevende mensen, ze kunnen wel praten maar dat is niet altijd functioneel. Je weet eigenlijk niet wat je te wachten staat als leerling wanneer je het werkveld in komt. Omdat ik alleen op Spie 10 geplaatst werd, en dus niet op 8, kreeg ik het gevoel dat ik niet alles uit deze ervaring haalde wat ik nodig had. Daarom heb ik er nu ook voor gezorgd dat stagiaires en leerlingen op allebei de kanten geplaatst worden. Zo leer je werken met verschillende doelgroepen.”

“Ik wil alles doen, maar persoonlijk begeleider word ik nooit”
Na het afronden van zijn BBL-opleiding voelde het voor Joey alsof hij nog niet klaar was met leren. “5 jaar geleden zei ik dat ik nooit persoonlijk begeleider zou worden, maar toch miste ik iets. In september ben ik begonnen met de opleiding, in de tussentijd ben ik voor de tweede keer vader geworden en 6 april heb ik mijn diploma mogen ophalen. Een opleiding waar normaal een paar jaar voor staat, had ik in 5 maanden versneld afgerond. Wat ik miste in de functie begeleider, is nu een mooie toevoeging in mijn baan als persoonlijk begeleider.”

“Als persoonlijk begeleider draag ik er zorg voor dat iedereen binnen het team hetzelfde doet voor de cliënt. Als iets niet wil lukken, zorg ik ervoor dat we met een creatieve oplossing komen. Door te stimuleren en te proberen komen we ver. Ik word er gewoon heel blij van als alles lekker loopt en we goed op weg zijn samen. Want het is dankbaar werk. Nu ik in deze functie ook meer contact heb met de familie van de cliënt, hoor ik dingen terug waar ik iets mee kan op de werkvloer. Ik zorg er dan gelijk voor dat de lijntjes uitgezet worden.”

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van de ervaring van Joey? Er zijn volop mogelijkheden bij Amarant om je om te scholen tot begeleider of persoonlijk begeleider. Meer informatie vind je hier.