Het is een vrolijke toestand in het huis van Octavia en haar kinderen Matthews (12), Josmar (10) en Ariadna (7). De kinderen hebben buiten volop de ruimte om te spelen met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Ook spelen ze maar wat graag met hun hondje Laika en met hamster Nora.

Goed gewend

In Nederland hebben Octavia en haar kinderen het goed naar hun zin, vertelt ze. “Ik ben geboren in de Dominicaanse Republiek; daarna heb ik 20 jaar op Aruba gewoond. ”In 2015 kwamen mijn kinderen en ik naar Nederland. Al vrij snel kreeg ik deze woning toegewezen, zodat we hier samen konden gaan wonen. De kinderen waren hier in Tilburg gelukkig snel goed gewend qua school en omgeving.”

Automatische piloot

Maar voor Octavia zelf duurde het een tijdje voordat ze haar draai goed had gevonden. Ze had nog nooit eerder in Nederland gewoond en moest naar eigen zeggen behoorlijk wennen. “In Nederland is alles heel strak geregeld. Het werkt hier allemaal heel anders dan wat ik gewend was op Aruba. Qua cultuur was het dus een hele overgang. Ik raakte in een depressie; ik huilde veel en begon ook elke dag te drinken. Ik zat helemaal niet lekker in mijn vel. Tegelijkertijd moest ik er zijn voor mijn kinderen, maar dat lukte niet goed. Op de automatische piloot deed ik wat ik moest doen, maar niet meer dan dat. Ook piekerde ik heel veel, waardoor ik steeds slechter ging slapen. Ik was meer en meer een belemmering voor mijn kinderen.”

Goed gevoel

Dat merkten ze ook op de school van de kinderen. Via de school kwam Octavia in contact met Amarant. Daar stelden ze voor om de kinderen via STEK tijdelijk elders op te laten vangen, zodat Octavia alles weer ‘op een rijtje kon krijgen’. Samen met de kinderen ging Octavia kijken bij STEK in Oisterwijk, vertelt ze. “Ik had er meteen een goed gevoel bij. Het was eigenlijk een gewoon huis met andere kinderen, heel gezellig. Uiteindelijk liet ik ze daar met een goed gevoel achter. Het voelde meteen heel veilig, ze kregen daar ook elk hun eigen kamer.”

STEK voelde meteen heel veilig

Draai gevonden

De kinderen zélf moesten wel even wennen, vertelt Octavia. “Ze begrepen niet meteen waarom ze niet thuis konden slapen.” Lachend: “Matthews, de oudste, heeft in het begin zelfs nog een plan gesmeed om samen met zijn broertje en zusje weg te lopen, terug naar huis. Maar uiteindelijk hebben ze daar alle drie hun draai gevonden. Ze konden daar naar hartenlust spelen en meedoen aan activiteiten. Ze hebben daar ook de nodige vrienden gemaakt. En verder belden ze me elke avond om welterusten te zeggen. Zo voelden ze tóch dichtbij.” Zelf had Octavia een hele goede klik met de begeleiders van STEK. “Ik kon ze altijd bellen als ik ergens mee zat. Erg fijn.”

Behandeling

De eerste periode verbleven de kinderen van maandag tot en met vrijdag bij STEK. De kinderen leerden op de groep vooral samen spelen en praten over hun ervaringen. Ook leerden ze anders omgaan met hun emoties. In de tussentijd kon Octavia werken aan haar eigen problemen, vertelt ze. “Ik ging praten met een psycholoog en leerde mindfulness om minder te piekeren. Ook volgde ik een behandeling voor mijn alcoholgebruik. En verder kreeg ik begeleiding vanuit Amarant, voor de opvoeding thuis."

De praktische tips en adviezen helpen mij nog elke dag

Duidelijke afspraken

Met Octavia ging het zo stap voor stap steeds beter. Haar kinderen verbleven ondertussen steeds vaker weer een extra nachtje thuis, totdat ze sinds afgelopen zomer weer fulltime thuis wonen. De praktische tips en adviezen van Amarant helpen Octavia nog elke dag, vertelt ze. “Een voorbeeld? De kinderen kwamen ’s avonds nog heel vaak naar beneden zodra ze in bed lagen. Nu hebben we daar duidelijke afspraken over gemaakt. Als ze een kwartier in bed liggen, kom ik nog één keer naar boven. Daarna moet het rustig zijn. Dat werkt in de praktijk goed.”

Weer even kind zijn

Op dit moment komt er nog één keer per week iemand van Amarant langs om even mee te kijken. En tot eind 2021 gaan de kinderen twee weekenden per maand uit ‘logeren’ bij Villa Papillon, zodat Octavia de kans krijgt om weer even op te laden. Al met al is ze blij met de kans die Amarant haar heeft geboden, vertelt ze. “STEK was echt een goede plek voor mijn kinderen. Ze konden daar even alle drukte en stress vergeten en weer even kind zijn. En zelf zit ik nu een stuk beter in mijn vel en kan ik weer 100 procent mama zijn. En dat is uiteindelijk wat telt.”

Lees meer over STEK