“Mijn dochter Elif is te vroeg geboren en had hartproblemen”, vertelt Hatice. “Ik merkte al snel dat ze anders was dan mijn andere kinderen. Haar ontwikkeling was vertraagd en ze zocht nauwelijks contact met mij. Uiteindelijk kreeg ze de diagnose autisme. Zij heeft extra zorg en begeleiding nodig en die krijgt ze bij Kinderdienstencentrum Kobalt en Speciaal Onderwijs de Bodde.

Nieuwsgierig

“Als je een kindje met een beperking hebt, komt er heel wat op je af. Waar moet je zijn voor hulp? Waar heb je recht op? Maar ook: doe ik het wel goed als moeder? In de Turkse cultuur is er niet veel openheid over autisme. Je staat er dus best wel alleen voor. Tot iemand zei: ‘Hatice, Ontmoeten & Zo is echt iets voor jou!’. Eerst twijfelde ik nog, maar uit nieuwsgierigheid ben ik toch gegaan. Gelukkig maar!”

Herkenning

Het ongedwongen contact met de andere ouders deed Hatice enorm goed. “Ik was zo onder de indruk van de warme ontvangst. Je spreekt dezelfde taal. Die herkenning was heel fijn. Sindsdien heb ik geen bijeenkomst meer gemist. We hebben zoveel steun aan elkaar en wisselen ook praktische tips uit. Maar het mooiste is dat ik door de ontmoetingen mijn eigen dochter beter ben leren begrijpen. Een bijeenkomst stond in het teken van het ervaren van prikkels en hoe dat is voor kinderen met autisme. Dat gaf mij zoveel inzicht!”

“Ik was zo onder de indruk van de warme ontvangst. Die herkenning was heel fijn."

Verbinding

“Uit ervaring blijkt dat veel gezinnen worstelen met de vertraagde ontwikkeling van hun kind”, vertelt coördinator Diana. “Dit met iemand kunnen delen die hetzelfde meemaakt, schept een band. Ook kunnen ouders met Ontmoeten & Zo extra kennis en vaardigheden opdoen doordat we iedere keer een ander thema behandelen zoals Prikkelverwerking, Slapeloze nachten of Zorgen van nu en later. Maar vooral de verbinding tussen de ouders onderling, daarin schuilt de kracht van Ontmoeten & Zo.”

Ontmoeten & Zo vindt plaats bij KDC Kobalt in Tilburg (elke tweede dinsdag van de maand) en KDC Zandoogjes in Breda (elke derde dinsdag van de maand). Ook ouders die geen zorg krijgen van Amarant of andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Lees meer over Ontmoeten & Zo.