Dat eten ziet er lekker en gezond uit! Eten van Puur Culinair, Amarant

Smaak en voedingswaarde worden zo verbonden met aandacht voor de cliënten., vertellen Kees Klein Velderman en Marieke Lemmens.

Een sandwich met zalm, aardbeienjam of pindakaas. Een pannenkoek met appel. Een smakelijk worstenbroodje of een wentelteefje met stroop. Cliënten met kauw en slikproblemen kunnen er sinds dit jaar volop van genieten, vertelt manager Marieke Lemmens van Puur Culinair. “Producten voor ontbijt en de lunch werden tot nu toe op de woongroepen zelf in de blender zo fijn mogelijk gemalen en aangelengd met water, thee of sap. Het resultaat: sterk verlies van smaak en voedingswaarde. Bovendien kostte het de leiding vaak veel tijd om maaltijden op deze manier te bereiden.”

Kees Klein Velderman, lid van de Centrale Cliëntenraad van Amarant en vader van bewoonster Barbara, zag het met lede ogen aan. “Alles wat je in de blender gooit, komt eruit als een smakeloze, Brinta-achtige broodpap. We zijn daarom samen met Puur Culinair gaan kijken: wat kunnen we doen om die zo belangrijke ontbijt- en lunchmaaltijden naar een hoger plan te tillen?”

Marieke: “We zijn om tafel gegaan met diëtisten, logopedisten én bewoners.”

In samenwerking met de HAS Hogeschool in Den Bosch ging het ontwikkelteam van Puur Culinair aan de slag. Het ontwikkeltraject nam ongeveer een jaar in beslag, blikt Marieke terug. “De nieuwe voedingslijn moest gezond zijn, met een goede voedingswaarde, en vooral veel smaakvoller. Ook wilden we een consistente output: producten zouden altijd dezelfde smaak en structuur moeten hebben. We zijn om tafel gegaan met diëtisten en logopedisten én uiteraard met de bewoners zelf.”

Marieke: “Voor de nieuwe productenlijn bedachten we de naam Moe’s.”

Via meerdere proefrondes kwam Puur Culinair uiteindelijk tot een nieuwe productenlijn: Moe’s.“De producten zijn fijngemalen, smaakvol en gezond. Zo houdt de begeleiding de handen vrij om meer persoonlijke aandacht te geven aan de cliënten”, schetst Marieke. “Achter de schermen gaan de ontwikkelingen ondertussen gewoon door. Zo ontwikkelen we momenteel ook stevige, gepureerde groentesoepen voor bij de lunch. Ook zoeken we naar geschikte combinaties van aardappelen met groentes als pastinaak en pompoen.”

borden met eten op een geruit tafelkleed
Kijk eens wat een lekker eten
man houdt bord vast met eten

Kees: “Goed eten is enorm belangrijk voor de kwaliteit van leven”

Bij de presentatie van de eerste proef was Kees al meteen zeer enthousiast over deze belangrijke innovatie. Zijn dochter Barbara geniet binnenkort elke dag – net als veel andere cliënten – van de nieuwe producten. “Goed eten is gewoon enorm belangrijk voor de kwaliteit van leven”, vertelt Kees. “Ook onze cliënten hebben recht op een lekkere, voedzame maaltijd. Als ouder en als lid van de cliëntenraad doet het me goed om te zien dat Amarant serieus werk heeft gemaakt van deze uitdaging.”