Wat als je al weet dat je later iets met de zorg wil gaan doen, maar nu nog op het voortgezet onderwijs zit? Dan kan je net zoals Isis aan het werk gaan als zorgondersteuner op één van de vele voorzieningen binnen Amarant.

Momenteel zit Isis Mol in het vierde jaar van haar VMBO-opleiding aan de Rooi Pannen in Tilburg. In het derde jaar van haar schoolloopbaan heeft ze stage gelopen op de Bosstraat 5-7 binnen Amarant. Voordat ze aan haar stage begon, wist ze al dat ze later iets met zorg wilde gaan doen. Wat precies, dat was voor haar nog niet duidelijk. Na haar stage is de gehandicaptenzorg toch wel blijven kriebelen.

Mijn moeder werkt ook bij Amarant, op die manier ben ik met de organisatie bekend geraakt

“Mijn moeder werkt ook bij Amarant, op die manier ben ik met de organisatie bekend geraakt.” – aldus Isis. Vanuit haar moeder is ze erachter gekomen dat ze als zorgondersteuner kan werken binnen de voorzieningen. “Wij zijn alleen maar heel blij dat Isis er is!” geeft Maarten de Graaff, begeleider Bosstraat 5-7, aan. “Ze neemt de taken bij ons letterlijk uit handen, wij hebben er gewoon geen tijd voor. Nu Isis er is weten we dat het goed gedaan wordt.”

Het takenpakket van de zorgondersteuner
“Elke week werk ik drie dagdelen op de voorziening. Maandag en dinsdag kom ik rond etenstijd. Dan kijk ik in de keuken wat er gedaan kan worden, bijvoorbeeld de vaatwasser alvast in- en uitruimen. Daarnaast help ik ook met het inschenken van de toetjes voor de cliënten. Wanneer deze taken afgerond zijn, start ik met het legen van de prullenbakken en de was opruimen. Elke week moet ook de HACCP (Hazzard Analysis and Critical Control Points) lijst doorlopen worden. Dit is een lijst met schoonmaaktaken, bij elke taak staat een standaarddatum waarop de taken uitgevoerd moeten worden. Op vrijdag kom ik vanuit school richting de voorziening. Dan is het mijn taak om de bedden te verschonen en verder te gaan met de taken die nog open op de lijst staan.”

Ervaringen opdoen
Tijdens het werken als zorgondersteuner op een voorziening merkt Isis ook dat het druk is in de zorg. “Ik ben blij dat ik mijn collega’s met mijn komst kan ontlasten met de huishoudelijke taken.” Tijdens het schoonmaken merkt Isis ook dat de cliënten het interessant vinden wat ze aan het doen is. “Soms komen cliënten mij ook helpen met poetsen, dat vind ik alleen maar gezellig!” In het begin gaf Isis aan dat ze het nog wel eens lastig vond om te communiceren met de cliënten, maar inmiddels weet ze ook hier haar weg in te vinden. “Doordat ik ook met cliënten in omga, heb ik in korte tijd al veel geleerd. Dit had ik eigenlijk vooraf niet verwacht. Alles wat ik nu onbewust in de praktijk mee kan nemen, kan ik later in mijn opleiding toepassen.”

Ben jij ervan overtuigd dat je later iets in de zorg wil gaan doen? Doe dan nu al wat ervaring op als zorgondersteuner. Jij ontlast de zorg, en tegelijkertijd doe je kennis en ervaring op vanuit de praktijk.