Je wil uiteindelijk toch het beste voor twee werelden.

“David heeft altijd bij ons thuis gewoond, als ik hem moet beschrijven is het een echte Brabantse bourgondiër! Hij houdt van gezelligheid, lekker eten, fijne mensen om hem heen.” – aldus Sofi moeder van David. De zorg voor David hadden Sofi en haar man thuis samen verdeeld. “Ik was verantwoordelijk voor de verzorging in de ochtend en de middag, mijn man nam de avondverzorging van David over. Dit was het wassen en in bed stoppen, dat waren werkzaamheden die voor mij door de jaren heen net wat te zwaar werden.”

Welke beperkingen heeft David?

Bij David is gedurende zijn eerste levensjaren een DNA-afwijking gevonden na het doen van verschillende onderzoeken. Daarbij is David laagontwikkeld, sociaal-emotioneel leeft hij in een leeftijd van 6 maanden. Dit in combinatie met een energietekort en epilepsie. De beperkingen van David hebben de mensen om hem heen klein heeft leren kijken. Niet altijd alles is gelijk op het eerste oog zichtbaar.

Sofi voor de foto met haar kinderen

“Loopbaan” binnen Amarant

Voordat David op Winkellaan 5-7 terecht gekomen is, logeerde hij parttime bij ’t Dijkje om het weekend en in de schoolvakanties. Daarna is hij bij Amarant komen wonen, waar begonnen is met 4 nachten bij Amarant en 3 nachten thuis. In oktober 2021 is hij volledig bij Amarant komen wonen op Winkellaan 5-7. “Wij als ouders hadden voorgenomen om rond de 18e verjaardag te kijken naar een vaste woonvoorziening voor David. Omdat de zorg voor ons als ouders ook zwaarder werd, hebben we hiervoor een weloverwogen keuze gemaakt om David op een wachtlijst te zetten.”

Inmiddels een jaar nadat David ingetrokken is in zijn woning, zijn de ouders nog dagelijks betrokken bij de voorziening. Zo wordt David 3 avonden in de week door de begeleiders op de groep gewassen, de andere 3 of 4 avonden neemt papa het over van de begeleiders. “Naast de zorgmomenten vinden we het ook heerlijk om met David te wandelen over het park. We hebben zelfs van andere ouders de toestemming gekregen om ook hun zoon of dochter mee te nemen voor een wandeling!”

Sofi: “Je wil uiteindelijk toch het beste voor twee werelden. Doordat wij zo betrokken zijn geweest vanaf het eerste moment, hebben we nooit een schuldgevoel dat David hier woont. We zien het als quality time als we samen zijn.”

Volgens Sofi hoef je als ouder ook niet gelijk taken van de begeleiders over te nemen. “Alleen het samen denken kan al voor verheldering zorgen.” Zelf vindt ze het fijn als ze wat taken uit handen kan nemen, maar ze begrijpt ook dat dit voor veel ouders een grote stap kan zijn. “Door samen gedachtes uit te wisselen, kunnen we ervoor zorgen dat er oplossingen bedacht worden.” Marcel, de vader van David, zit ook in de cliëntenraad van Amarant. Hierin worden ook nieuwe mogelijkheden en oplossingen besproken voor onderwerpen waar tegen aangelopen wordt.

Naast het helpen op de voorziening, is de moeder van David ook vrijwilliger bij Ontmoeten & Zo. “Hier heb ik veel andere ouders, voornamelijk toch wel moeders, leren kennen waar we het altijd gezellig mee hebben!” Volgens Sofi moet je het vooral leuk vinden om betrokken te zijn, daar kan je ook samen voor zorgen.