Senior Begeleider Eva Haazen: iedere dag is weer anders in de zorg

Eva Haazen is als senior begeleider werkzaam op Hofke 4 in Rijsbergen. Een voorziening waar mensen met een verstandelijke beperking en complex gedrag worden begeleid. Eva heeft al een mooie loopbaan achter de rug bij Amarant: Ze begon ooit als stagiaire in Rijsbergen en is niet meer weggegaan. “Het is belangrijk om eerst ervaring op te doen in verschillende functies en op verschillende voorzieningen.”

In een versnelde pas loopt Eva (40) van de voorziening naar het kantoor. “Zo gaat dat binnen de zorg; op elk moment van de dag kan er een spoedje tussendoor komen!”, vertelt ze bij aankomst.  Iedere dag is weer anders in de zorg, maar ook in deze functie. Als senior begeleider werk je mee én begeleid je het team binnen een voorziening. Het is dus belangrijk dat je overstijgend kan kijken.

De loopbaan van Eva
Eva werkt nu als senior begeleider, maar voordat ze in deze functie trad had ze al een hoop ervaring opgedaan bij Amarant. In 2002 begon ze als stagiaire op het oude Hofke 2 in Rijsbergen, waar een groep mannen woonde met complex gedrag. Hier heeft ze vervolgens 10 jaar gewerkt, waarvan het laatste jaar als persoonlijk begeleider. Toen deze voorziening vanwege een verbouwing  tijdelijk moest verhuizen naar een noodwoning, begon het te kriebelen bij Eva. “Op dat moment ben ik verder gaan kijken naar de mogelijkheden binnen Amarant en kwam de functie persoonlijk begeleider bij Hofke 4 op mijn pad.”

In 2017 is Eva als senior begeleider aan de slag gegaan. Eerst op Gouwberg 9 (ook in Rijsbergen) en nu is ze sinds 1 augustus 2022 weer terug bij Hofke 4. “Op Gouwberg 9 heb ik klein leren kijken. Deze cliënten kunnen niet tot nauwelijks praten. Het is lastig om er dan achter te komen waar zij behoefte aan hebben of wat zij nodig hebben. Daarom raad ik het iedereen aan om op deze groepen te beginnen. Hierdoor leer je wat een cliënt nodig heeft, enkel en alleen door non-verbale communicatie.”

Ook qua functie heeft Eva ondervonden wat haar wel én niet lag. Het persoonlijk begeleiden is iets waar Eva echt goed in is, maar het strategisch op papier zetten van doelen die bereikt moesten worden, daar lag haar kracht niet. Om deze reden heeft ze deelgenomen aan een verbetertraject, dat werd gestimuleerd vanuit de manager. Hierdoor kwam ze erachter waar haar kracht wél lag; de binding met cliënten en het zorg dragen voor medewerkers. “Toen heb ik de stap gemaakt naar senior begeleider.”

“Door de gesprekken luchtig te houden, zorg je ervoor dat er geen wrijving ontstaat.

De werkweek
Als senior begeleider ben je continu bezig met wat er gebeurt binnen het team. Gaat alles goed, welke sfeer hangt er? Wanneer er dingen opvallen, ga je daarover in gesprek. “Door de gesprekken luchtig te houden, zorg je ervoor dat er geen wrijving ontstaat. Is er meer aandacht nodig? Dan kan je een medewerker doorverwijzen naar een collega die deze hulp kan bieden.” – aldus Eva.

Naast het begeleiden van het team werkt Eva ochtend- en avonddiensten mee op de groep. Daarnaast heeft ze ook een administratieve dag. Ze kiest er zelf voor om ook die dag op de voorziening aanwezig te zijn. “Zo krijg ik toch mee wat er speelt. Ik hoor alle overlegjes en de argumenten die genoemd worden om een beslissing te maken.”

Werkgeluk
“Door zelf op zoek te gaan naar de uitdaging en het leuke binnen het werk, kom je erachter dat er binnen Amarant ontzettend veel mogelijk is. Zo kun je werkgeluk ervaren in de dagelijkse werkzaamheden. Uiteindelijk wil je als senior begeleider het beste voor iedereen. Je draagt namelijk niet alleen zorg voor de cliënten maar ook voor de medewerkers op de groep.”

De gezelligheid van Rijsbergen
Op onze centrumlocatie in het altijd gezellige Rijsbergen, heerst een echt dorpsgevoel. "Voor de verbouwing werd er gevreesd dat dit gevoel zou verdwijnen, maar na de verbouwing is die cultuur alleen maar beter geworden,” zegt Eva met een big smile op haar gezicht. We hebben hier korte lijntjes; de locatie is centraal geleden en alle voorzieningen zijn vindbaar op één plek. Van tandarts tot aan de fysio. De overstap naar Tilburg heeft ze een aantal keer overwogen, maar toch blijft Eva lekker op haar vertrouwde plekje in Rijsbergen.

Ben jij enthousiast geworden door de ervaring van Eva? Spreekt de baan als senior begeleider of juist de locatie Rijsbergen je aan? Eva heeft nog een tip voor je:  “Iemand die oprecht geïnteresseerd is in de zorg, leergierig is en daarbij ook een goede zelfreflectie heeft, dat is de topper die wij zoeken!”

Wil jij ook als Senior Begeleider aan de slag in Rijsbergen? Neem contact op met onze recruiter Anja Hendriks via 06 - 52884983.