Jasmijn (3) loopt vrolijk door de woonkamer, terwijl hondje Bobby enthousiast om haar heen drentelt. Moeder Susan (31) en vader Pim (27) kijken vertederd toe. Het jonge gezin heeft zijn draai gevonden hier in deze wijk in Tilburg-West, zoveel is wel duidelijk.

Dat had wel even tijd nodig, blikt Susan terug. “Pim en ik kregen een relatie in 2015. Ik raakte in verwachting, waarna Jasmijn werd geboren in augustus 2017. Op dat moment woonde ik nog bij mijn moeder, Pim woonde nog bij zijn ouders. Maar door familieomstandigheden werd de situatie voor Pim thuis onhoudbaar. Tegelijkertijd hadden we samen geen plek om naartoe te gaan, terwijl we wel opeens de verantwoordelijkheid hadden voor een jong kind. Wat nu?”

Intensieve begeleiding

Susan kreeg al langer ambulante begeleiding van Amarant. Zo kwam het stel in aanraking met Ouder-Kind van Amarant, waarbij ouders met een lichte verstandelijke beperking extra worden ondersteund bij de opvoeding.

Omdat er intensievere begeleiding nodig was, konden Pim, Susan en Jasmijn al snel na de geboorte terecht in een van de trainingswoningen van Ouder-Kind in Tilburg. Susan blikt terug. “Ik had zelf vanuit mijn eerdere stageperiodes in de kinderopvang al wel iets van ervaring met kinderen, maar Pim helemaal niet. Bovendien werkte Pim toen fulltime bij Groen Xtra van de Diamant-groep in Rijen. Daardoor kwam in die eerste drukke fase veel zorg op mijn schouders terecht en dreigde onze relatie uit balans te raken. Voor onszelf en voor Jasmijn zou het beter zijn als we hulp zouden krijgen. Die kregen we bij Ouder-Kind.”

We leerden hoe we Jasmijn goed konden verzorgen

Rust, reinheid en regelmaat

De gezinsbegeleiders van Amarant hielpen het stel om meer structuur aan te brengen bij de dagelijkse verzorging. Wat komt er bij kijken als je een gezinnetje gaat vormen? De drie R’en – Rust, Reinheid en Regelmaat – zijn erg belangrijk voor een pasgeboren kind, weet Pim nu. “We leerden hoe we Jasmijn goed konden verzorgen. Zo kregen we stap voor stap meer houvast bij de opvoeding.”

Begeleiding aan huis

Bij Ouder-Kind ging het eigenlijk zó goed, dat het gezin al na ruim een jaar ‘in training’ kon gaan uitkijken naar een eigen woning. Die werd zoals gezegd gevonden in Tilburg-West, waar het gezin nu vanuit Ouder-Kind ambulante begeleiding aan huis krijgt. Zo krijgen Susan en Pim hulp bij het trainen van de zindelijkheid van Jasmijn en bij het vinden van een goede peuterspeelzaal. Ook de taalontwikkeling van Jasmijn is een belangrijk aandachtspunt.

Het gaat behoorlijk goed, vertelt Susan. “Er komt nu nog één keer per week iemand van Ouder-Kind langs om mee te kijken. Daarnaast krijg ikzelf nog elke week individuele ambulante begeleiding. En ook voor Pim komt er een uur per week iemand langs om hem te ondersteunen bij zijn ontwikkeling.”

Pim kampt momenteel met een burn-out en gebruikte jarenlang antidepressiva. Inmiddels komt er langzaam weer meer balans in zijn afgevlakte gevoelsleven, vertelt hij. “Het is fijn dat ik er nu steeds meer voor Jasmijn kan zijn.”

Op eigen benen

Langzaam hebben de jonge ouders zo hun weg gevonden in het gezinsleven, vertelt Susan. “Natuurlijk was het wel even spannend toen we vanuit het verblijf bij Ouder-Kind op onze eigen benen moesten gaan staan. Het voelt toch een beetje alsof je dagelijkse vangnet opeens weg is. Maar het gaat nu echt goed, zo met zijn drieën. Niet voor niets wordt de begeleiding vanuit Ouder-Kind de komende tijd in stapjes afgebouwd. Wij zijn er in elk geval klaar voor!”