Suzanne is al dertien jaar vrijwilligster: "De lach op het gezicht van een kind, daar doe je het voor"

Ze is moeder van vier kinderen, werkt als zorgverlener en is ondanks haar drukke leventje ook al dertien jaar vrijwilligster bij Amarant. We hebben het over de 35-jarige Suzanne van der Kammen. Wij spraken Suzanne over haar vrijwilligerswerk. “Het liefste wil ik voor altijd vrijwilligster bij Amarant blijven.”

Het is inmiddels al zo’n dertien jaar geleden dat Suzanne bij Amarant kwam. “Ik was destijds vrijwilligster bij KinderVakantieWerk in de Armhoefse Akkers toen ik een manager van Amarant tegen het lijf liep. Hij vertelde over zijn werk en dat ze nog vrijwilligers zochten. Toen ben ik eens gaan kijken en eigenlijk nooit meer weggegaan.”

Suzanne is één dagdeel per week als vrijwilliger aan de slag bij het kinderdienstencentrum van Amarant. Ze gaat iedere vrijdagochtend zwemmen met kinderen met een meervoudige beperking. “Het is zo leuk en waardevol om te doen. Kinderen die naar me lachen als ik ’s ochtends binnenkom, is het mooiste dat er is!”

"Je moet veel liefde kunnen geven"

Ondanks dat Suzanne zelf wel een zorgachtergrond heeft, is dit volgens haar niet een vereiste om als vrijwilliger bij Amarant aan de slag te gaan. “Je hebt geen zorgdiploma’s nodig. Het enige wat wel heel erg belangrijk is, is dat je veel liefde in je hebt om te kunnen geven.”

Als vrijwilliger ben je continu bezig met het ondersteunen van de persoonlijke begeleiders en de cliënten een mooie dag bezorgen. “Onze cliënten hebben meervoudige beperkingen en zijn veelal rolstoelgebonden. Zonder vrijwilligers lukt het bijvoorbeeld niet om met een groep kinderen te gaan zwemmen. We zijn dan ook echt heel erg hard nodig.” Oftewel: hoe meer vrijwilligers, hoe meer leuke activiteiten voor de cliënten van Amarant. “Eigenlijk ben je bezig om de wereld van de kinderen een stuk mooier te maken.”

“Eigenlijk ben je bezig om de wereld van de kinderen een stuk mooier te maken.”

"Jammer dat corona roet in het eten gooit"

Suzanne hecht heel erg veel waarde aan de vrijdagochtend die ze besteedt met kinderen bij Amarant. Helaas zijn een aantal activiteiten op haar locatie, waar vrijwilligers aan verbonden zijn, momenteel stilgezet vanwege corona. Zo ook het zwemmen. “Dat ze het aantal mensen op onze locatie tijdelijk verminderen, is ook wel begrijpelijk. Op de werkvloer loopt al een groot aantal begeleiders en therapeuten rond om de cliënten te begeleiden.”

Natuurlijk baalt ze er wel stevig van. “Het is zo jammer dat corona roet in het eten gooit, maar ik baal vooral voor de kinderen. Zij kunnen nu niet genieten van een stukje ontspanning tijdens het zwemmen. Pas als je bepaalde dingen niet kunt doen, merk ik pas hoe erg ik het mis om iets voor een ander te kunnen betekenen.”

Toch prijst Suzanne de organisatie van Amarant. “Ze houden ons continu op de hoogte van wat er speelt op locatie en hoe ze omgaan met de coronamaatregelen. Het is fijn dat ze ons als vrijwilligers betrokken houden.”

"Kinderen die naar me lachen als ik ’s ochtends binnenkom, is het mooiste dat er is!"

"Ik raad het iedereen aan"

Zodra het weer mogelijk is, zal Suzanne er weer staan op vrijdagochtend. “Eigenlijk ben ik er wel over uit dat ik dit vrijwilligerswerk voor altijd wil blijven doen, mochten de omstandigheden het toelaten.”

Ze raadt het dan ook iedereen aan om vrijwilliger te worden bij Amarant. “Je krijgt er zoveel voor terug. Het is echt waardevol werk en het voelt heel fijn om van betekenis te zijn in het leven van een ander.”

Amarant kan dan ook altijd extra handjes gebruiken. “Ik zwem toevallig met cliënten omdat ik dit leuk vind, maar je kunt bijvoorbeeld ook met ze gaan wandelen. Ook kun je meehelpen bij muziekactiviteiten of gymlessen. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.”

Ook de organisatie Amarant beveelt Suzanne van harte aan. “Amarant maakt geen onderscheid tussen vast personeel en vrijwilligers. Je bent gelijk. Amarant is een zeer prettige organisatie om vrijwilligerswerk voor te doen.”

Dit interview is afgenomen door de redactie van Tilburg.com.

Suzanne

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

 1. Janny verbindt kunst met liefhebbers

  Na haar pensionering was Janny Slock (68) op zoek naar een nieuwe invulling voor haar dagelijks leven. Zo kwam ze terecht bij dagbestedingslocatie ARTenZO Tilburg, waar ze sinds zeven jaar de kunstuitleen in goede banen leidt.

  Lees het verhaal van Janny
 2. Frans en Cees: pelgrimsreis naar Lourdes verbindt cliënten en vrijwilligers

  Dankzij onze Dienst Geestelijke Verzorging en met hulp van een aantal sponsoren, waaronder de Stichting Vrienden van Amarant, togen 46 cliënten en 36 vrijwilligers in het najaar van 2017 naar het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes.

  Lees het verhaal van Frans en Cees
 3. Kristel is vrijwilliger bij Amarant: "Raymond en Clazien horen er echt bij"

  Kristel is al jaren verbonden aan Amarant als vrijwilliger. Zo’n tien jaar geleden maakte ze kennis met de verstandelijk beperkte Raymond en het klikte meteen. Regelmatig eten ze gezellig samen of gaan ze eropuit. Sinds eind 2016 onderneemt Kristel ook leuke dingen met Clazien. En wat bijzonder is: Raymond en Clazien kunnen het ook erg goed met elkaar vinden. Dus eten ze inmiddels geregeld met z’n drietjes of gaan ze samen naar evenementen.

  Lees het verhaal van Kristel