Bart heeft een  ernstige meervoudige beperking. Hij woont nu ongeveer 9 jaar bij Amarant in Rijsbergen. Al vanaf dat Bart nog een klein jochie was ging hij heel graag naar buiten, maar helaas is hij hiertoe niet zelf in staat en zal hij heel zijn leven afhankelijk zijn van anderen.

Moeder vertelt: “Toen wij als ouders besloten dat Bart buiten de deur zou gaan wonen, waren we het er snel over eens dat dat zo dicht mogelijk bij huis moest zijn. Gelukkig was er bij Amarant in Rijsbergen een plaatsje vrijgekomen voor hem. Wij woonden zelf al in Rijsbergen dus dat was ideaal.”

Geuren en kleuren

“Buiten kan Bart veel geluiden horen en verschillende geuren ruiken. Als de koeien loeien of als er een haan begint te kraaien. Als Bart paarden hoort lopen of hinniken kunnen de geluiden voor hem niet hard genoeg gaan. Ook de geluiden van auto’s, tractoren en vooral motoren vindt hij helemaal geweldig. Bart reageert meestal heel erg enthousiast en met een gulle schaterlach. Door buiten te zijn kan hij ook de verschillende seizoenen beleven en ervaren. Wij zien dan bij Bart zijn gezicht en armen verkleuren door de zon en in de winter heeft hij frisse rode wangen. In de herfst, vooral als er veel wind staat, wandelen wij een aangepaste route en zetten wij een windkap op zijn aangepaste stoel en in de lente kan hij de frisse lentegeuren opsnuiven.” 

Kostbare momenten

Moeder vertelt verder: “De ene dag hebben wij veel te kletsen samen en op een andere dag kunnen wij weer in stilte wandelen. Voor Bart is het altijd goed als het maar beweegt. Dan kan hij er met volle teugen van genieten. Zowel voor ons als ouders en voor Bart zelf is het fijn om zo elke dag een persoonlijk contactmoment te hebben. Wij vinden het belangrijk dat Bart ook de familieband en het thuisgevoel blijft ervaren. Voor Bart en ons zijn dit kostbare momenten. Tijdens de wandelingen zijn er verschillende mensen die je ontmoet en soms raak je hier mee aan de praat. Bart is dan ook aardig bekend in Rijsbergen.”

Ontmoeting

Een aantal jaar geleden was er een wel heel bijzondere ontmoeting voor de familie. “Voordat Bart buitenshuis is gaan wonen ging hij naar school in Breda. Hij werd dan met een taxibusje thuis opgehaald en weer teruggebracht. Maar voordat hij werd opgehaald gingen wij ook al altijd even met hem wandelen. Op een zekere dag stopte er een auto voor ons en stapte er een nog vrij jonge man op ons af. Deze man zei dat hij ons elke dag zag lopen en vond dit zo bijzonder dat hij ons een dinerbon overhandigde als blijk van waardering en dat wij onszelf ook maar eens moesten verwennen. Wij stonden perplex, het raakte ons wel heel erg.”

Genieten

Als de ouders van Bart zelf op vakantie gaan hebben zij altijd een vast groepje van familieleden en vrienden die tijdens hun vakantie met Bart gaat wandelen. Ook zij genieten ervan. “Ook voor deze mensen is het vanzelfsprekend dat zij dan even met Bart gaan wandelen, maar voor ons is het zo kostbaar en bijzonder dat ze ons een zorgeloze vakantie toewensen.”

Samen hebben Bart en zijn ouders al heel wat wieltjes en schoenen versleten. “We hopen natuurlijk dat er nog heel veel kilometers bij mogen komen.”