“Al snel bloeide hij hier op; langzaam maar zeker werd hij zelfstandiger en zocht hij ook steeds meer de aansluiting met de andere kindjes.”

Xavi rent naar zijn moeder toe en geeft haar een stevige knuffel. Hier, op de SBO-locatie Zonnesteen in Tilburg-Zuid, voelt hij zich zichtbaar thuis. Elisia geeft haar jongste zoon een innige knuffel terug. En wég is Xavi weer, op weg naar zijn kleutergroep.

Xavi is een rustig jongetje dat graag de kat uit de boom kijkt, vertelt Elisia. “Bij de peuterspeelzaal merkten we voor het eerst dat hij achterliep. Hij deed niet echt mee met de andere kindjes. Ook hing hij nog heel erg aan mij; hij vond het erg lastig om hulp te vragen.” Via Kobalt kwamen Elisia en haar man in aanraking met het nieuwe initiatief rondom de School Voorbereidende Groep. Die heeft als doel om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op het speciaal basisonderwijs (SBO) en hun mogelijkheden optimaal te benutten. Voor Xavi bleek dit een hele goede keuze, blikt Elisia terug. “Al snel bloeide hij hier op; langzaam maar zeker werd hij zelfstandiger en zocht hij ook steeds meer de aansluiting met de andere kindjes.”

Elisia
Elisia
Judith
Judith
Elisia en Judith
Elisia en Judith
Elisia en Xavi
Elisia en Xavi

Kleine doelen

Juffrouw Judith van den Dries vertelt hoe Xavi in kleine stapjes werd klaargestoomd voor de kleuterklas. “We hebben steeds kleine doelen gesteld. Zo’n doel was bijvoorbeeld hulp vragen wanneer hij zijn broodtrommel of drinkbeker niet open kreeg. In de volgende fase lieten we Xavi af en toe onder begeleiding meedraaien met de kleutergroep. Bijvoorbeeld bij het kringgesprek of bij een gymles. In de laatste fase lieten we Xavi steeds vaker meedoen met de kleuters, terwijl ik of een collega op afstand bleef.”

Samenwerking

Samenwerking met andere partijen speelt een belangrijke rol binnen de School Voorbereidende Groep, schetst Judith. “De pilot is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking van Stichting Biezonderwijs, Amarant, Sterk Huis, Koraal, GGZ Breburg, Kinderopvang Groep en Gemeente Tilburg. Bij elk kind kijken we naar wat de beste aanpak is, en welke partijen daarbij nodig zijn.”

Als moeder ben ik enorm trots op hem

Inmiddels is er binnen SBO Noorderlicht een tweede School Voorbereidende Groep gestart. En Xavi? Die draait alweer even mee in de kleuterklas van Zonnesteen. En dat gaat heel erg goed, vertelt Elisia lachend. “Xavi is echt vrolijk; hij zingt graag liedjes en vertelt honderduit over wat hij die dag gedaan heeft. Ook mengt hij zich veel meer onder de andere kindjes. Vond-ie het eerst nog wel eens spannend om naast iemand anders te spelen, nu is dat geen enkel probleem meer.” Al met al is het snel gegaan, vindt Elisia. “Een jaar geleden was Xavi nog heel teruggetrokken. Ik was zo bang dat hij het niet zo halen… En kijk nu: hij is razendsnel opgeklommen. De School Voorbereidende Groep heeft Xavi echt geholpen om de stap naar het onderwijs te kunnen maken. Als moeder ben ik enorm trots op hem!”

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

 1. Marcel van Velzen over medezeggenschap bij het Kinderdienstencentrum

  Marcel van Velzen is werkzaam bij Interpolis/Achmea als SAP S&A specialist. Hij is getrouwd met Sofi en samen hebben ze twee kinderen, Linn ('99) en David ('04)

  Lees het verhaal van Marcel
 2. Alette en Diana: "De verbinding met andere ouders is erg fijn."

  Als ouder van een jonge tweeling met een ontwikkelingsachterstand bezoekt Alette Kaumanns standaard de maandelijkse bijeenkomsten van Ontmoeten & Zo.

  Lees het verhaal van Alette en Diana
 3. Thera en gezin zetten stappen door STEK

  Lars woont sinds een paar jaar op doordeweekse dagen bij STEK in Best. Toen hij bijna vijf jaar was, werd vastgesteld dat hij een motoriek van een 2-jarige had en kreeg hij onder meer de diagnose Asperger.

  Lees het verhaal van Thera