“Zelfs nu ben ik nog niet uitgeleerd. Je kan jezelf altijd blijven ontwikkelen”

De binnenkomst op Spie 8-10 beschrijft al gelijk hoe een dag van persoonlijk begeleider Debby eruit kan zien. “Vandaag had ik eigenlijk een administratie dag ingepland voor mijzelf. Maar vanwege een zieke collega sta ik nu alsnog op de groep te helpen.”

Wanneer Debby plaats heeft genomen aan tafel begint ze te vertellen over haar loopbaan binnen Amarant. “Eigenlijk heb ik voordat ik binnen Amarant kwam veel verschillende andere functies gehad. In juli werk ik namelijk pas 5 jaar binnen Amarant.” Vroeger heeft Debby veel agogisch werk gedaan. Toen ze getrouwd was en kinderen kreeg wilde ze iets anders doen, het altijd blijven leren bleef prikkelen bij haar. Daardoor is ze toen het onderwijs ingerold en heeft ze gewerkt op zowel een mytylschool als het regulier onderwijs. Hier verzorgde ze de Nederlandse taal voor kindjes die thuis tweetalig opgevoed werden en waarvan de ouders ook gebrekkig Nederlands spraken. Toch heeft ze al die tijd gezegd; “Wanneer mijn kinderen ouder zijn wil ik weer iets met de gehandicaptenzorg doen.”

Kansen die op je pad komen
“Eigenlijk wilde ik eerst als leerling binnenstromen, want ik had alleen een niveau 3 opleiding. Hier waren op dat moment geen mogelijkheden voor iin Tilburg. Op Spie 8-10 was een plek vrij op niveau 3, dus ben ik hier begonnen om te kijken of ik het nog leuk vond.” Debby heeft vanuit het onderwijs meegekregen dat ze het begeleiden van leerlingen en stagiaires erg leuk vond, dit heeft ze ook gelijk toegepast binnen Amarant. “Het is zo fijn dat je binnen Amarant door kan blijven leren, zo blijf je jezelf steeds verder ontwikkelen en leer je nieuwe dingen!” Tijdens het zwangerschapsverlof van een collega heeft ze als begeleider verschillende persoonlijk begeleider taken overgenomen en dit leidde ertoe dat ze een niveau 4 opleiding is gaan doen. “Doordat ik die taken over heb mogen nemen, wist ik dat persoonlijk begeleider ook wel een functie was die mij lag. Ik ben blij dat ik nu in deze functie aan het werk ben.”

Spie 8-10 als leer- en werkplek
Op Spie 8-10 wonen 7 cliënten tussen de leeftijd van 48 en 72 jaar met een niveau tussen de 0 en 36 maanden. “De meeste cliënten gaan overdag naar de dagbesteding. Op Spie 8 wonen cliënten die verbaal wat sterker zijn, daarentegen wonen op Spie 10 cliënten die voornamelijk zorg nodig hebben en verbaal minder sterk zijn. Ze praten hier wel, maar hebben ook veel nabijheid nodig en een gestructureerd programma.” Op Spie 8-10 staan ze met een team van 16 zorgmedewerkers, waaronder de senior begeleider, een zorg assistent en twee stagiaires. “We zorgen er altijd voor dat we stagiaires hebben, we willen namelijk als voorziening een leerplek zijn binnen Amarant. Naast persoonlijk begeleider ben ik ook examinator, hierdoor kom ik ook op andere groepen en zie ik hoe ze daar bepaalde taken aanpakken. Ook daar leer ik van!”

Uitdagingen binnen het werkveld
Binnen de zorg staat Debby dagelijks nog voor verschillende uitdagingen. “ Voornamelijk bij mijn cliënten waar ik als persoonlijk begeleider zorg voor draag. Een van mijn cliënten heeft epilepsie, hij kan niet praten en toch zien we aan hem dat hij pijn heeft. We kijken waar deze pijn vandaan kan komen. Als we een oplossing kunnen vinden is dat natuurlijk heel fijn, maar als dat niet zo is zoeken we verder totdat er wel iets uitkomt.”

Een compliment krijgen van een verwant dat je zo’n fijne persoonlijk begeleider bent, dat zijn de complimentjes waarvoor je dit werk doet.

De leuke momenten die het werk verlichten
Naast de uitdagingen vertelt Debby dat er ook genoeg leuke momenten zijn in het werk. “Bijvoorbeeld een compliment krijgen van een verwant dat je zo’n fijne persoonlijk begeleider bent, dat zijn de complimentjes waarvoor je dit werk doet. Daarnaast haal ik ook voldoening uit een mooi ingerichte kamer van een nieuwe cliënt. Als ik zie dat diegene bij ons helemaal op zijn of haar plek zit, geeft mij dit een fijn gevoel.” Naast alle leuke en fijne momenten, kan het werk ook zwaar zijn. “Je hebt tegenwoordig veel verantwoordelijkheid over de cliënten, je moet keuzes maken op basis van gezondheid. De cliënten bij ons op de dagbesteding zijn over het algemeen verbaal sterk. Het kan ook weleens voorkomen dat je een zwaai om je oren krijgt. Achteraf ga je met collega’s bespreken waar dit gedrag vandaan kan komen. Vaak komt dit dan vanuit een bepaalde frustratie.”

Debby werkt tot op de dag van vandaag met veel plezier. Maar eenmaal thuis is ook echt thuis. “Thuis is voor mij ook echt een moment van afschakelen en verder gaan met de orde van de dag.”

Houd jij ervan om de uitdaging aan te gaan en jezelf te blijven ontwikkelen binnen je vakgebied? Misschien word jij dan binnenkort een nieuwe collega van Debby.

Neem contact op met onze recruiter Najoua Nari via 06 – 25778328 of najoua.nari@amarant.nl.