• Zorg ervoor dat aantekeningen en losse documenten niet rondslingeren of thuis in de oud papiercontainer te recht komen. Bewaar ze apart en neem ze wanneer het weer kan, meteen mee naar het werk om ze weg te gooien in de speciale containers voor vertrouwelijke documenten.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van video.
  • Chatten via WhatsApp, (video) bellen via FaceTime, Skype en andere pakketten zijn weliswaar niet echt onveilig, maar in deze tijd proberen cybercriminelen juist daar hun slag te slaan. Wees dus voorzichtig met wat je typt, zegt, laat zien of deelt!  Gebruik afkortingen in plaats van hele namen.
  • Wis chatgeschiedenis. Het wissen van gebruikshistorie van bepaalde berichten helpt datalekken voorkomen.
  • Soms kan het noodzakelijk zijn om gezondheidszaken te bespreken via de bekende apps zoals WhatsApp. Vraag aan (de vertegenwoordiging van) de cliënt of de medewerker vooraf of dat akkoord is.
  • LET OP phishingmails en –phishingberichten.

Cybercriminelen maken misbruik van de vele thuiswerkers door in te breken in de computer. Dat kan zodra men toegang krijgt tot het thuisnetwerk of door zogenaamde phishingmails en –berichten. Uit berichten blijkt dat juist nu deze weer de kop opsteken. Vooral berichten over het coronavirus lijken “creatief” te worden gebruikt hiervoor. Niet alleen per e-mail maar ook bijvoorbeeld via WhatsApp berichtjes.

Verwijder mails van onbekende afzenders meteen. Klik nooit op de links of eventueel plaatjes die er altijd inzitten. Open geen bijlagen. Criminelen proberen op deze manier login gegevens en andere informatie te ontfutselen. Ook kan er onwenselijke software op de computer worden geïnstalleerd die op een ander moment zijn werk gaat doen.

Kijk voor meer informatie op de volgende websites:

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl
https://www.ncsc.nl/actueel/nieuws/2020/maart/15/aandachtspunten-thuiswerken

Stel je vraag