Risico-
inventarisatie

Kwaliteitsthema 2

Lees
meer

Risico-inventarisatie

Goede zorg staat voor: inspelen op de wensen en behoeften van cliënten. Goede zorg betekent ook: risico’s opmerken en in kaart brengen. De Amarant Groep werkt structureel met een risico- inventarisatie op de gebieden gedrag, medisch en veiligheid. Samen met de cliënt en diens netwerk blijven we onwenselijke situaties zo veel mogelijk voor.

Het is erg belangrijk om risico’s in kaart te brengen. Zo blijven we onveilige situaties voor.

Resultaten 2017

Nauwgezet beschrijven

Ruim 90 procent van de cliënten beschikt over een ingevulde risico-inventarisatie. Dit onderdeel is verankerd in het persoonlijk plan. In 2017 is het beschrijven van risico’s en de te nemen maatregelen aangescherpt. De Amarant Groep wil voorkomen dat interpretaties verschillen en verwachtingen uiteen lopen. Voortaan werken we met meer precieze vaststelling van risico’s: complex te beheersen, beheerst of historisch risico. Aansluitend beschrijven we per vastgesteld risico de preventieve en herstelmaatregelen. In de periodieke multidisciplinaire evaluatie van risicoafspraken checken we of de maatregelen effectief en voldoende zijn.

Teamreflecties41
Conclusies totaal
  • Proces is geborgd 42%
  • Afspraken bijstellen 25%
  • Uitvoering aanscherpen 25%
  • Verbeterplan opstellen 8%

2018 en daarna

We gaan door met het aanscherpen van de beschrijving van preventieve en herstelmaatregelen bij risico’s. Daartoe investeert de Amarant Groep in een gezamenlijk gesprek (cliënt, netwerk, professional) over risico’s en maatregelen. Preventie en herstel beginnen immers bij bewustwording van risico’s.

Er start een pilot voor behandelaren en begeleiders: hoe kunnen we risico’s, maatregelen en werkwijzen concreet en eenduidig beschrijven, in samenspraak met de cliënt(vertegenwoordiger)?