Kenmerken van een lichte verstandelijke beperking

Soms staat je thuissituatie je in de weg of loop je vast op school of op werk. Bij kinderen/jongeren is er vaak sprake van negatief gedrag, verzetten tegen regels, moeilijk in slaap komen en ruzies. Bij (jong)volwassenen komen er regelmatig psychosociale problemen voor. Dit is een combinatie van sociale klachten en klachten die met je gevoelens en gedachten te maken hebben. Denk aan oplopende schulden, buurtoverlast, spanning thuis, criminaliteit of het verliezen van werk en sociale contacten.

Maar één ding staat bij ons voorop. Amarant vindt het belangrijk om een lichte verstandelijke beperking niet als een probleem te zien. De beperking zelf is dit namelijk ook niet. Problemen ontstaan pas wanneer er te veel van je gevraagd wordt. Daarom kijken wij naar wat je wél kan en bieden wij de zorg die jij nodig hebt om zo normaal en zelfstandig mogelijk mee te doen in de samenleving. Op jouw eigen manier en op jouw tempo. Wij helpen je op het gebied van wonen, werken, leren, behandeling en vrije tijd.

Wonen

Zelfstandig wonen met een leuke groep mensen om je heen. Dat vindt iedereen toch fijn? Maar wat nou als het jou niet lukt om alles helemaal zelf te doen? Dan biedt Amarant de hulp die je hierbij nodig hebt. Wij zoeken voor jou een fijne plek om te wonen. We hebben verschillende woonvormen die aansluiten bij jouw behoeftes. Zoals begeleid wonen, dan woon je op jezelf maar is er wel altijd begeleiding in de buurt. Zij ondersteunen jou wanneer dit nodig is.

Werken

Werken met een lichte verstandelijke beperking is bij Amarant geen probleem. Wij helpen jou met het zoeken naar passend werk of een leuke dagbesteding. Ook hebben wij eigen locaties waar je aan de slag kunt met werkzaamheden als koken of schoonmaken. Of wat dacht je van werken bij vliegbasis Gilze-Rijen, bij een bedrijfsrestaurant of een zorgboerderij. Er zijn genoeg mogelijkheden. Je leert zo zelfstandig mogelijk te werken en er is altijd begeleiding in de buurt, die jou helpt.

Leren

Een schooldiploma halen of nieuwe dingen leren is niet voor iedereen even gemakkelijk. Soms loop je vast of kun je wat meer duidelijkheid en structuur gebruiken. Er zijn meerdere mogelijkheden om je doel te bereiken. Met buitenschoolse begeleiding of een onderwijscoach kan het jou toch lukken om jouw school af te ronden of om leerzame ontwikkelingen door te maken. Er zijn ook leerzame activiteiten waarmee jij verder groeit.

Behandeling

Soms kom je niet vooruit en heb je ondersteuning nodig. We bekijken welke behandeling jou helpt om verder te komen. Op die manier zorgen we ervoor dat je stappen maakt. Wij helpen bijvoorbeeld bij onderlinge problemen in het gezin, lastig gedrag of het verwerken van trauma’s. Samen met Amarant en de mensen om jou heen werken we naar een doel toe en helpen we jou sterker te worden.

Vrije tijd

Hoe deel je jouw dag in? En hoe kun je jezelf bezighouden in je vrije tijd? Bij Amarant zijn er veel verschillende mogelijkheden om je vrije dagen in te vullen. Of je nou je creativiteit wilt uiten of met vrienden of familie wil afspreken. Met onze hulp vind je leuke activiteiten om je vrije tijd nuttig in te delen.

Samen vooruit

Een lichte verstandelijke beperking hoeft jou niet in de weg te zitten bij het behalen van je doelen. Samen kijken we hoe we jou hierbij kunnen helpen. Met Amarant haal je het beste uit jezelf. Op deze website staan alle manieren waarmee we jou van hulp kunnen zijn toegelicht. Lees verder wat wij voor jou kunnen betekenen of neem voor vragen of meer informatie contact met ons op. We nemen graag samen de mogelijkheden door!

 

Stel je vraag

Ervaringen bij Amarant

Ervaringsverhalen

 1. Rebecca en Inez: samen werken aan rust in huis

  Eind 2017 beviel Rebecca de Castro van een prachtige dochter: Tiesjie. Twee keer per week krijgt ze afwisselend bezoek van gezinsbegeleidster Inez van Rooij en haar collega Vera.

  Lees het verhaal van Rebecca en Inez
 2. Janny verbindt kunst met liefhebbers

  Na haar pensionering was Janny Slock (68) op zoek naar een nieuwe invulling voor haar dagelijks leven. Zo kwam ze terecht bij dagbestedingslocatie ARTenZO Tilburg, waar ze sinds zeven jaar de kunstuitleen in goede banen leidt.

  Lees het verhaal van Janny
 3. Frans en Cees: pelgrimsreis naar Lourdes verbindt cliënten en vrijwilligers

  Dankzij onze Dienst Geestelijke Verzorging en met hulp van een aantal sponsoren, waaronder de Stichting Vrienden van Amarant, togen 46 cliënten en 36 vrijwilligers in het najaar van 2017 naar het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes.

  Lees het verhaal van Frans en Cees