Zomaar een greep uit de vele gedachten die je kan ervaren wanneer je voor het eerst op date gaat. Voor de meeste mensen is het reguliere dating leven al ingewikkeld genoeg, maar hoe is dat voor mensen die daar niet in passen? Denk aan mensen met psychische problemen, adhd, autisme enz. Voor hen komen er nog wat extra onzekerheden om de hoek kijken wanneer zij gaan daten.

Er bestaan natuurlijk dating sites voor mensen met een verstandelijke beperking, maar die sluiten vaak weer niet aan bij de groep mensen die zojuist genoemd is.

Daarom is Amarant het dating project ‘Hapje&Drankje’ gestart voor mensen die daten lastig vinden. In eerste instantie was het vooral bedoeld voor mensen met een normale begaafdheid en autisme en mensen die openstaan voor een date met iemand met autisme. Inmiddels is deze groep uitgebreid en is iedereen welkom die voor zijn/haar gevoel niet past in de reguliere dating sites.

Initiatiefnemers Karen Wilthagen en Ursula Paulides, beiden werkzaam bij Amarant, vertellen: ‘we zagen in ons werk dat veel mensen op zoek zijn naar de liefde maar deze niet kunnen vinden. De wirwar aan dating apps maakt het extra ingewikkeld, waar begin je en hoe pak je het aan? Daarom zijn we naar een manier gaan zoeken om het makkelijker te maken. Mensen kunnen zich aanmelden bij ons, wij gaan op zoek naar een leuke date en nodigen mensen uit om in een kleine setting met elkaar kennis te maken onder het genot van een hapje en een drankje.’

Rens Schuurkes (foto) is erg blij met de oprichting van Hapje&Drankje. Rens is een intelligente jongen met een vorm van autisme. Hij heeft zich meteen aangemeld toen hij gevraagd werd om voor dit project een flyer te ontwerpen. ‘Ik vind het een tof initiatief en ben blij dat zoiets georganiseerd wordt. Daten is al moeilijk genoeg, laat staan met een vorm van autisme’, vertelt Rens.

In de eerste paar weken liepen de aanmeldingen in rap tempo op. Karen: ‘dit was voor ons een bevestiging dat de vraag er echt ligt. Tot nu toe zijn er overigens meer mannen dan vrouwen die zich hebben aangemeld, we zijn daarom extra hard op zoek naar meer vrouwen’.

Heb je interesse om mee te doen aan dit leuke initiatief?

Deelname aan Hapje&Drankje is gratis.
Opgeven kan via
ursula.paulides@amarant.nl of vera.vermeulen@amarant.nl

 

Zijn er kosten verbonden aan Hapje&Drankje?

Nee, jezelf aanmelden en ingeschreven staan is helemaal gratis!
Als je uitgenodigd wordt voor een date avond, is dit tot nu toe ook nog gratis. Je hoeft dus geen drankjes te betalen. Mogelijk gaat het in de toekomst wel veranderen dat we een kleine bijdrage voor de hapjes en het drinken vragen. Maar dat is nu nog niet het geval.

Als er een match voor mij is, krijg ik dan informatie over mijn date?

Als we een match voor je vinden, ga je met deze persoon op blind date. Je weet van tevoren dus niks over de ander, ook niet hoe zij/hij eruit ziet.
Mocht dit veel spanningen geven, kun je ons altijd mailen. We kunnen dan samen kijken of we andere afspraken kunnen maken als het nodig is.

Hoe gaat de date avond precies in zijn werk?

Tijdens de date avond gaan meerdere koppels voor het eerst met elkaar op date. Meestal zijn er minimaal 4 tot maximaal 8 koppels aanwezig op de avond.
Elk koppel zit aan een eigen tafeltje, net zoals in een restaurant. De tafels wijzen wij aan mensen toe. Je hoeft dus niet zelf te zoeken waar je moet gaan zitten.
Als jij eerder bent dan jouw date, zorgen wij dat jouw date bij jou komt zitten wanneer hij/zij arriveert.

Wat als ik niet weet wat ik moet zeggen tijdens de date?

 Op alle tafels leggen wij vraagkaartjes die kunt gebruiken als inspiratie. Ook zorgen we dat er spelletjes aanwezig zijn die jullie zouden kunnen doen als jullie dat willen. Omdat het een blind date is, is het vaak wat makkelijker om met elkaar in te gesprek te gaan. Je weet immers nog niks van elkaar! Dus je kunt makkelijk een aantal startvragen stellen zoals: hoe heet je, hoe oud ben je, waar woon je, wat voor werk doe je, enzovoorts.
 

Krijgen we ook avondeten tijdens de date?

Nee, jullie krijgen drinken en er staan kleine hapjes op tafel zoals chips en/of chocolaatjes.

Is er begeleiding of iets dergelijks aanwezig tijdens de avond?

Ja, er zijn altijd medewerkers van Amarant aanwezig tijdens de avond en soms medewerkers van een andere organisaties. Het is wel zo dat je echt samen met je date aan tafel zit. Wij lopen rond om bestellingen op te nemen en tussendoor te vragen of we iets voor jullie kunnen doen. We mengen ons dus verder niet in jullie date.

Wat als mijn date niet fijn is en ik weg wil?!

We kunnen van tevoren met jou afspreken wat je in zo’n situatie zou willen. Het is dan wel handig dat je ons voor de date even laat weten dat dit een vraag is die je hebt. Je kunt ons hierover mailen of bellen. Dan spreken we samen af wat voor jou prettig werkt.

Hoe lang duurt de date?

De date duurt maximaal anderhalf uur. 

Ik twijfel of ik me wil aanmelden… wat nu?

Je mag altijd contact opnemen met ons als je twijfelt over aanmelden. We kunnen dan samen bespreken welke vragen je nog hebt en wat je nodig hebt om je wel aan te melden.

Mag ik iemand meenemen naar mijn date, zoals mijn eigen begeleider, een verwant of een vriend(in)?

Het is niet de bedoeling dat je iemand meeneemt tijdens de date. Het kan namelijk voor jouw date lastig zijn als er ineens 2 mensen tegenover hem/haar zitten. Maar mocht je het fijn vinden om te weten dat iemand van jouw netwerk in de buurt is, kunnen we van tevoren altijd even samen afspreken wat handig is. Je kunt ons bellen of mailen.

Moet ik aan het eind van de date aangeven of ik op een tweede date wil?

Nee, je hoeft aan het eind van de date nog niet te zeggen of je op tweede date wil. Je hoeft ook geen contactgegevens met jouw date uit te wisselen (al mag het natuurlijk wel als jullie dat beiden graag willen).
Binnen twee weken na de date avond nemen wij contact met je op om te vragen hoe je de date vond en of je een vervolg zou willen. Als je een vervolg wil, spreken we samen af hoe je dat zou willen. Als je geen vervolg wil, laten wij dat weten aan jouw date.
 

Stel je vraag

Locatie en contact

Bredaseweg 375
5037 LD, Tilburg
Bekijk op google maps