Frans geeft het startschot voor de Week tegen Eenzaamheid met zijn stichting Alleen op deze aarde. De stichting bestaat inmiddels bijna twintig jaar. In die twintig jaar heeft Frans al heel wat mensen geholpen. Onder andere door er voor te zorgen dat ze met Kerst niet alleen waren. “Daar is het eigenlijk mee begonnen. Toen ik vijftien was zat ik in een kindertehuis. Op Kerstavond ging ik naar de kerk en daar begon ik te janken. Zo hard dat de Pastoor zijn verhaal moest onderbreken. Ik voelde me eenzaam. Toen wist ik: niemand moet met Kerst alleen zijn. En dan met name Eerste Kerstdag. Daarvoor wordt namelijk onvoldoende georganiseerd.” 

Ik ben de kartrekker van de stichting maar er werkt een heel team mee

In de beginjaren van de stichting werd er alleen met Kerst wat georganiseerd maar het gaat steeds verder. “We organiseren steeds meer activiteiten. Van bingo’s tot reizen. Ik ben de kartrekker van de stichting maar er werkt natuurlijk een heel team mee. Pascalle is één van die mensen om Frans heen. Zij helpt hem, als ervaringsdeskundige, waar nodig. “Ik ben zelf ook heel vaak eenzaam geweest. En nog. Door mijn verhaal met Frans te delen helpen we elkaar. Ik ben daarom ook één van de sprekers op de informatiedag,” aldus Pascalle. Deze dag wilde Frans eigenlijk vorig jaar al organiseren maar toen gooide Corona roet in het eten. “We zijn ontzettend blij dat de dag nu wel door kan gaan,” laat een enthousiaste Frans weten. 

De dag moet volgens Frans vooral leuk en interactief zijn. “Ik zal vragen gaan stellen maar we gaan ook met elkaar in gesprek. “Vooroordelen, daar hou ik niet van. Ik wil gewoon gezellig kletsen met mensen. Uit ervaring weet ik dat heel veel mensen eenzaam zijn. De intentie van deze dag is de drempel verlagen. De muur voelt nu als een muur van wel drie meter hoog. Als we ‘m nou samen 30 centimeter kunnen maken, dan kunnen we er overheen stappen.” 

Frans gaat continu door met zijn werk binnen de stichting. Mijn doel hierbij is om het begrijpelijk te maken. Je kunt niet altijd alles oplossen maar je kunt voor een deel wel helpen. Als iemand leuke momenten heeft op een dag vergeet hij of zij op dat moment de eenzaamheid. Ieder moment dat je je niet eenzaam voelt is mooi meegenomen. Daar kan iedereen bij helpen. Gewoon, door eens wat voor een ander te doen en niets terug te verwachten.” 

Meer weten over de stichting en de informatiedag? Mail naar: stichtingalleenopdezeaarde@gmail.com of bel met 06-29060602.