Ik vind het fijn om te zien dat ik mensen gelukkig maak

Ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking krijgen er dagbesteding met ondersteuning van studenten van het ROC. Vanaf september start er ook een serviceteam van Amarant. Cliënten helpen dan op verschillende manieren het onderwijs. Een unieke én inclusieve samenwerking.

Soms is de timing precies goed

In november 2021 zijn het ROC Tilburg en Amarant gestart met een pilot. Studenten en cliënten werken samen. Dit zorgt voor een mooie wisselwerking. De leerling ondersteunt de cliënt bij dagbesteding en de cliënt helpt op zijn beurt de leerling bij het leerproces door bijvoorbeeld deel te nemen aan praktijklessen.

Wanneer het iemand niet lukt een passende stageplaats te vinden tijdens het examenjaar voert de leerling de examenopdrachten uit in Lokaal 013. De ruimte is uitnodigend en van alle gemakken voorzien. Niet zo gek dus dat studenten en docenten het lokaal graag binnen lopen. Iedereen is er welkom.

Naast de ondersteuning van Amarant aan ROC Tilburg door samen te werken rondom stages en examenopdrachten, starten er ook nieuwe initiatieven. Zo sluit er op dinsdag een cliënt aan om te helpen bij de gymles en start er in juni een serviceteam met het serveren van koffie en thee aan de leerkrachten.

Daniek is student aan het ROC Tilburg en volgt de opleiding tot Verzorgende IG. Ze ziet dat ze het verschil maakt voor de cliënten: “Ik vind het fijn om te zien dat ik mensen gelukkig maak.”

Helen rondt de opleiding Helpende niveau 2 af in Lokaal 013. Helen komt uit Eritrea, spreekt al een aardig woordje Nederlands en is van plan haar stage af te ronden in Lokaal 013 of bij de Tongerlose Hoef. “Het is fijn dat er zoveel verschillende mensen samen komen hier. We leren van elkaar en wisselen veel uit”, zegt ze. Conny (docent ROC Tilburg): “Helen is erg empathisch, zacht en respectvol en ze steekt graag haar handen uit de mouwen. Dat past helemaal hier.”

Op dinsdag 21 juni maken ROC Tilburg en Amarant de samenwerking officieel door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst. In Lokaal 013 worden op die dag twee linten aan elkaar geknoopt. Dit symbolisch gebaar geeft aan hoe de verbinding gevoeld wordt door beide organisaties.