We zitten alweer in de bus naar huis, maar wat hebben we een super week gehad in Frankrijk. Met 31 mensen zijn we 7 maanden geleden begonnen aan een missie. Deze 31 mensen kenden elkaar nauwelijks. 7 maanden lang zijn we via spinnen, trainen bij Pijnenburg en fietsen op de weg en in Limburg, 2 keer per week met elkaar opgetrokken, met 1 doel: samen de Mont Ventoux in het zuiden van Frankrijk beklimmen. Een berg van 1909 meter hoog. Een klim van 26 kilometer, waarvan de bovenste 6 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. (Voor de kenners, dat is hard werken!)

Het begin van de week hebben we enorm veel geluk met het weer gehad en heerlijk getraind op de Gorge de la Nesque, een kloof met een klim van 20km. Een goede voorbereiding op de 26 km van de Ventoux.

De klimdag

De projectleiders van Team Mont Ventoux Amarant laten het altijd van het weer afhangen wat de beste fietsdag wordt. Woensdag stond er op de Ventoux een flinke Mistral wind met windsnelheden tot 120km per uur...geen goede klimdag dus! De donderdag werd het, hoewel de voorspelling qua wind ook voor die dag nog best onzeker was.

Donderdagochtend 14 juni vertrekken we naar Sault, het startpunt van onze beklimming. Het lijkt mooi rustig weer als we uit Bédoin vertrekken. Als we tussen de lavendelvelden door naar de flank van de berg fietsen, merken we dat er toch flink wat wind staat. Door menig hoofd gaat de vraag: wordt het een gevecht met de wind of de berg? Als we echter tegen de flank van de berg fietsen, lijkt de wind regelmatig mee te werken, het is warm met soms een koel briesje. De deelnemers en buddy’s zijn in koppels vertrokken en ieder koppel kiest een eigen tempo en cadans om zo de berg te bedwingen. 

Grenzen verleggen en doelen bereiken 

Het is fantastisch om te zien hoeveel familie, vrienden en partners van buddy’s er naar Frankrijk en de Ventoux zijn gekomen om te supporteren. Spandoeken, namen op de weg geschreven, aanmoedigingen, applaus en muziek maken de klim gezellig en helpen het team op momenten dat het lastig is.

Veel deelnemers hebben naast eigen doelen ook emotionele doelen om de berg te beklimmen. 6 km voor de top trekt een deelnemer een shirt aan met een foto van haar moeder die in februari is overleden. Mama gaat haar de laatste kilometers helpen. Een ander heeft een gehaakt aapje gekregen als talisman omdat hij in Limburg zo hard was gevallen. Weer een ander gezin komt samen bij het monument van Tommy Simpson, zij zullen dit moment nooit meer vergeten. De buddy die hier getuige van is, ook zeker niet.

Ook dit is waar het project om gaat, grenzen verleggen.........en nader tot elkaar komen. 

Samen op de top 

Het is een goede groep fietsers dit jaar. De eersten bereiken de top na 1 uur en 44 minuten. Dat is niet waar het om gaat, maar wel heel knap. Al snel volgen de volgende deelnemers. De laatste kilometers zijn zwaar en het is mooi om te zien hoe buddy’s een hand in de rug leggen en zo letterlijk een duwtje in de rug geven om weer een grens over te gaan, want dat moet bijna iedereen om boven te komen.

De extra uitdaging van deze editie was het naar de top brengen van de tandem. Het plan was om bij Chalet Reynard te wisselen van buddy, het ging echter zo goed, dat er werd doorgereden. In de laatste kilometer sluiten twee buddy’s aan om de tandem mee te duwen. Na ongeveer 3 uur fietsen is ook de laatste deelnemer boven.

Team Mont Ventoux Amarant 2018
Team Mont Ventoux Amarant 2018

Op de top komen de emoties los. Leeg van het fietsen omarmen buddy’s en deelnemers elkaar, familie, vrienden en bekenden. Iedereen pinkt een traantje weg. Een enorme prestatie van alle deelnemers, maar ook zeker van de buddy’s! We nemen het hoogtebord op de Ventoux in beslag en het mediateam legt alles vast op foto en film .......voor later.

Het was een geweldige week, we hebben ontwikkelingen bij deelnemers gezien die we nooit hadden kunnen bedenken of voorspellen. Als projectleiders hebben we de bevestiging gekregen dat de mix van buddy’s met en zonder zorgachtergrond enorm waardevol is voor het project.

Iedereen zal nog lang terugkijken op deze mooie ervaring.

Met sportieve groet,
Team Mont Ventoux

Meer over Team Mont Ventoux