Het idee voor het (digitale) maatjesproject ontstond in de eerste weken van de lockdown in 2020; zowel medewerkers als vrijwilligers en cliënten moesten thuisblijven. Dagbesteding zoals cliënten dat kenden, viel weg. Zij misten hun vaste ‘praatje’ of ‘rondje’ in de buurt, op het werk of dagbesteding. Medewerkers en vrijwilligers misten op hun beurt de gezellige praatjes met cliënten op kantoor of de voorziening.

Win-win
Door mee te doen met het maatjesproject kunnen medewerkers en vrijwilligers vanuit huis in verbinding blijven met cliënten. En cliënten hebben eens iemand anders om mee te praten dan hun huisgenoten of vaste begeleiding. Medewerkers/vrijwilligers en cliënten wordenop basis van interesse en ervaring aan elkaar gekoppeld. Via videobellen wordt gekletst, een spelletje gespeeld. Het kost maar circa een half uurtje tijd en niemand hoeft ervoor te reizen. Win-win!

Over de Gehandicaptenzorgprijs
Voor de achtste editie van de Gehandicaptenzorgprijs is de VGN op zoek naar initiatieven om eenzaamheid onder mensen met een beperking te voorkomen of te verminderen. De brancheorganisatie wil op deze manier een bijdrage leveren aan bewustwording van het onderwerp en ervoor zorgen dat het beter bespreekbaar kan worden gemaakt. Alle inzendingen worden beoordeeld door een jury. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 10.000,-.