Als er sprake is van ASS (Autisme Spectrum Stoornis), is hier soms extra hulp bij nodig. Jij bereikt je doel met de juiste ondersteuning van Amarant.

Hoe helpt een onderwijscoach?

Scholen kunnen zelf een onderwijscoach van het Expertisecentrum Autisme inhuren. Zij regelen dan de financiering. De coach houdt zich voornamelijk bezig met jouw ontwikkeling en is betrokken bij alles wat er op school rondgaat. De coach kent je docenten, de werkwijze en de meest voorkomende problemen.

Onze coaches weten veel over autisme. Zij weten daarom precies hoe ze jou kunnen helpen. Je krijgt gemiddeld een uur per week begeleiding. Dit is dan meestal een individueel gesprek, waarin je samen bespreekt waar je hulp bij nodig hebt en waar je tegenaan loopt. De coach kan ook in gesprek gaan met docenten, stagebegeleiders of ouders. Zo kan de coach duidelijk maken hoe jij denkt en wat voor jou werkt. Samen maken jullie een plan hoe je het op school of stage aan gaat pakken om de situatie te verbeteren.

Het belangrijkste van een coach is, dat je met hem of haar je problemen gemakkelijk kunt bespreken en dat je begrepen wordt. De coach zorgt ervoor dat jij jezelf kunt blijven ontwikkelen en dat je je fijn voelt op school. Zo haal je het beste uit jezelf!

Samenwerken met een coach van Amarant

Wij werken al met meerdere scholen samen. Mocht jouw school nog geen samenwerking met ons, of geen specifieke autismebegeleiding hebben, dan kun je uiteraard naar deze website verwijzen.

Als je een onderwijscoach wilt regelen, doorloop je eerst de volgende stappen:

•Als je je hebt aangemeld bij een opleiding voor 1 mei, dan heb jij als het goed is al met je mentor een overdrachtsdossier ingevuld. Daarin staat vermeld hoe je op je huidige school bent begeleid en of er sprake is van ASS.
•Er volgt een intakegesprek. Hierin bespreek je je motivatie en bepalen docenten of de inhoud van de opleiding bij je past.
•Meestal komt er dan een tweede intakegesprek. Hierbij sluiten ook je thuisbegeleider of ouders/verzorgers aan. Samen bespreek je wat er nodig is om je studie te behalen.

Als je dan mag starten, volgt er een uitgebreide kennismaking:

•Je komt samen met je coach om kennis te maken. Hier zijn je ouders/verzorgers of thuisbegeleider en je oude mentor ook bij. Samen maken we een plan van aanpak.
•In de week voor de officiële start krijg je een rondleiding met andere studenten die ook een vorm van autisme hebben.
•In de eerste of tweede schoolweek is er een ouderavond. Hierbij krijgen ouders/verzorgers voorlichting en maken zij kennis met de coach.

Wanneer je bent begonnen met school, blijf je constant in contact met je coach. Samen kijken jullie hoe vaak jullie samenzitten. De coach helpt je overzicht te houden en neemt met je door waar je mee bezig bent op school of stage. Samen kijken jullie ook hoe lang de begeleiding nodig is.

Meer informatie

Zou je graag wat meer informatie willen hebben over onze onderwijscoaches? Neem dan contact met ons op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen. We nemen graag samen door hoe we jou helpen je doel te bereiken!

Kunnen we je helpen?

Locatie en contact

Ervaringen bij Amarant

Ervaringsverhalen

 1. Diede, Martijn en Ruud verbinden cliënten met de buitenwereld

  Hoe activeer je cliënten met een ernstige verstandelijke beperking én complexe gedragsproblemen (de zogenoemde SG-EVB-doelgroep)? Het SG-EVB-team ging de uitdaging aan en ontwikkelde twee activeringsprogramma’s: BEZIG en FIT.

  Lees het verhaal van Diede, Martijn en Ruud
 2. Anita en Anke ontdekken samen nieuwe mogelijkheden

  Door niet-aangeboren hersenletsel (NAH) moest Anke van Ham (53) uit Etten-Leur een groot deel van haar zekerheden opgeven. Bij Amarant herontdekt ze zichzelf.

  Lees het verhaal van Anita en Anke
 3. Het EVA-team verbindt verpleegkundige expertise met flexibiliteit

  De verpleegkundigen van het EVA-team bieden (acute) verpleegkundige ondersteuning op locatie. Aan het woord: Marianne Brekelmans, Edwin Karel en Amber van Vugt.

  Lees het verhaal van het EVA-team