Wat is nieuw publiek leiderschap?

Een nieuw publiek leider stelt zich in de eerste plaats dienend op. Hij geeft mensen duidelijke doelen om na te streven en is resultaatgericht. In verbinding met anderen komt hij tot nieuwe oplossingen op de soms complexe vraagstukken die op ons afkomen. Verbinding, co-creatie en innovatie zijn termen die hierbij passen.

De sterk veranderende omgeving vraagt om managers die kunnen ‘leiden in de mist’. De nieuw publiek leider weet de juiste setting te creëren, de juiste mensen aan tafel te krijgen en de juiste vragen te stellen. (‘Wat bedoel je’, ‘Hoe weet je dat’, ‘Waar sta je voor’? ). Het gaat hierbij om een onderzoekende, open houding waarbij ruimte is voor afwijkende geluiden en diversiteit. Zo kom je samen tot nieuwe antwoorden.

Levenshouding

Nieuw publiek leiderschap omvat servant-leadership (dienend leiderschap). Dit is een leiderschapsconcept ontwikkeld door de Amerikaan Robert K. Greenleaf. De relatie tussen de leider en de volgers is hierbij als het ware omgedraaid: de leider is dienstbaar aan degenen die geleid worden: ‘To lead people is to walk behind them’. Het is geen ‘managementtool’ die je invoert, maar eerder een (levens)houding, die je bij jezelf kunt herkennen en ontwikkelen.

De Amarant Groep stimuleert nieuw publiek leiderschap door het juiste voorbeeld te geven, informatie beschikbaar te stellen en systemen in de organisatie aan te passen. Dit doen we geleidelijk en vooral samen.


De 8 principes van dienend leiderschap

Nieuw publiek leiderschap omvat servant-leadership (dienend leiderschap): een leiderschapsprincipe ontwikkeld door de Amerikaan Robert K. Greenleaf. Hij benoemd acht kwaliteiten van een dienend leider:

  1. Authenticiteit: Gedrag komt overeen met wie je werkelijk bent.
  2. Bescheidenheid: Kan zijn ego opzij zetten om van anderen te leren. Gaat de dialoog aan op basis van respect en met het doel groei en ontwikkeling van zichzelf en de ander te bevorderen.
  3. Rentmeesterschap: Rolmodel en stimulator voor anderen om verantwoordelijkheid te nemen voor het grotere geheel, dat verder gaat dan het eigenbelang. Stelt een visie op waar mensen zich mee kunnen identificeren, waar ze trots op zijn en zich voor in willen zetten.
  4. Verantwoordelijkheid geven: Geeft verantwoordelijkheden die zijn aangepast aan de capaciteiten, behoeften en input van betrokkenen.
  5. Empowerment: Helpt mensen te groeien en hun doelen te bereiken. Maakt mensen zelfredzaam en persoonlijk verantwoordelijk.
  6. Vergeving: Creëert een omgeving waarin mensen zich geaccepteerd voelen, zich vrij voelen om fouten te maken zonder afgewezen te worden.
  7. Waardering: Besteedt tijd, energie en zorg aan andere mensen en heeft compassie. Gaat op de achtergrond staan om anderen op de voorgrond te plaatsen. Geeft hen zo de lof, credits, complimenten voor de door hen geleverde prestaties.
  8. Moed: Heeft de mentale kracht om weerstand te bieden en moeilijke situaties te doorstaan. Is een pionier ofwel durft onconventionele beslissingen te nemen. Moed is een voorwaarde voor creativiteit en innovatie.