Amarant in tv-uitzending Samen Sterk

dinsdag, 31 januari 2017

Op zaterdag 4 februari om 16.30 uur zijn medewerkers van ’t Hofke 3 te zien in het televisieprogramma Samen Sterk van SBS 6. Onze bijdrage gaat over de training die dit team volgde bij De Keerzijde om zich (weer) bewust te worden ‘hoe is het om cliënt te zijn’. De Keerzijde is een trainingsbureau voor zorginstellingen die gespecialiseerd zijn in unieke ervaringstrainingen voor elke zorgsector. Meerdere teams van de Divisie Specialistische Zorg volgden er deze training.

Manager Karin Jansen is heel enthousiast: “Ik heb ervoor gekozen om de teams mee te laten doen aan deze scholing, zodat ze zich meer bewust worden hoe het is om met afhankelijkheid om te gaan. Ze leren hoe ze zich beter kunnen inleven in de cliënt en betere zorg kunnen geven. Die ervaringen nemen ze mee in de praktijk met de cliënten.”

Samen Sterk plaatst de aflevering na het uitzenden ook op hun website, zodat je deze kunt terugkijken. En de herhaling is te zien op zondag 5 februari om 12.00 uur.

 Reacties van collega’s

“Verrast ben ik door alle indrukken en gevoelens die ik heb gevoeld gedurende deze dag. Deze beleving is voor mij een startpunt om mezelf als professional te verbeteren. Met veel plezier stop ik dit in mijn rugzak en wandel verder mijn vak in!"

“Het is confronterend om te ervaren hoe is om gepamperd te worden.”

“Deze training is geweldig voor een team. Concreet, duidelijk, interactief en zeer bruikbaar om de communicatie en samenwerking te verbeteren. De dag dat ik zelf cliënt was, werkte erg goed. Ik werd met de neus op de feiten gedrukt en ervaarde hoe het is om afhankelijk te zijn en hoeveel macht je als begeleider hebt. Erg om te ervaren. Buiten het feit dat ik er veel van heb opgestoken, was het ook hilarisch en komisch. Kortom een training die ik niet had willen missen.”

Karin: “Dit zijn zomaar een aantal reacties van medewerkers die de cursus van de Keerzijde hebben  gevolgd. Eenmaal ervaren wat afhankelijkheid met jou doet als mens brengt het je terug naar die basis, geeft blijvende inzichten en maakt energie vrij. Het besef dringt door dat het allerbelangrijkste uitgangspunt voor menswaardige zorg behoud van eigen regie is. Hoe groot of klein die ook mag zijn.

Door inzet van confronterende, hilarische ervaringstrainingen en workshops halen ze deelnemers uit hun comfortzone. Zij worden zelf verzorgd, verpleegd en begeleid vanuit het team zorgprofessionals van de keerzijde. Borging en praktische vertaling zorgen dat veranderingen daadwerkelijk beklijven.

De Keerzijde is geen doel op zich, het is een middel om te investeren in vraag gestuurde zorg, teamsamenwerking en de beoogde cultuurverandering.”

Over Samen Sterk

Samen Sterk is een televisieprogramma waarin getoond wordt hoe we als land, als zorgverlener en als cliënt samen sterk kunnen staan. Of het nou gaat om gezinsbegeleiding, langer thuis blijven wonen, een kunstmatige knie, acupunctuur of zelfs een operatieve ingreep: door samen naar oplossingen en antwoorden te zoeken, kunnen we er samen voor zorgen dat we de toekomst sterker tegemoet treden. Niemand hoeft dit alleen te doen en voor iedereen is er een oplossing mogelijk. In Samen Sterk komen al deze oplossingen voor vaak actuele vragen en situaties aan bod.

 

Volg ons op social media

youtube icon  facebook icon  twitter icon  linkedin icon