Het moederschap bracht José Rikken in contact met Amarant. Haar zoon werd tien weken te vroeg geboren en heeft beperkingen. Later werd José zelf ook gediagnotiseerd. Al snel toonde ze een grote betrokkenheid bij Amarant en inmiddels is ze al jaren actief in cliëntenraden. Ze startte bij de lokale cliëntenraad Ambulante begeleiding (voorheen BZW) en via enkele stappen is ze nu voorzitter van het domein ambulante zorg, een cliëntenraad op niveaudivisie. “Meepraten, meedenken en meedoen vind ik erg belangrijk”, legt José vol vuur uit. “Mensen moeten altijd zelf kunnen beslissen, ongeacht hun beperking. Ik heb door ziekte een poosje in een rolstoel gezeten. Toen merkte ik hoe het is als mensen niet jou, maar je begeleider aanspreken. Terwijl je er als mens met een beperking óók toe doet.”

José zet zich voor Amarant ook in als ervaringsdeskundige. Ze volgde een opleiding om haar ervaringen met anderen te kunnen delen. “Ik wil mensen een stukje van mijn kracht meegeven. Zodat ze er beter van kunnen worden en ontdekken wat ze in zich hebben. Ik richt me vooral op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en alle veranderingen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat Amarant in duidelijke taal spreekt. Soms werden er dingen geschreven… die snapte niemand. Ik lees informatie na en geef aan wat duidelijker moet.” Lachend: “Dat werkt!”

"Ik kan zoveel in dit werk kwijt; hier ligt mijn hart. Ik ben hier écht opgebloeid."

In het najaar van 2016 stapte José in een nieuw avontuur. Per 1 oktober startte Amarant met het Servicepunt Cliëntmedezeggenschap en José werd gevraagd als medewerker. Doel van het Servicepunt is om cliënten en verwanten te helpen met vragen over medezeggenschap. “We begonnen feitelijk met niks”, vertelt coördinator Miranda Burhenne eerlijk. “Gewoon aan de slag en maar eens zien wat er gebeurt. Maar het gaat hartstikke goed. José pakt het erg goed op!”

Iedere dinsdag en donderdag is José op vrijwillige basis aanwezig op het servicepunt. “Ik vind het heel fijn om te doen. Ik kan zoveel in dit werk kwijt. Hier ligt echt mijn hart!”, straalt José. “Ik vind thuiszitten maar niks, dit werk zorgt voor structuur.” Overdenkend wat ze allemaal doet bij, met en voor Amarant begint José nog meer te stralen. “Amarant is in alle jaren een geschenk voor me geweest. Ik ben hier écht opgebloeid.”

Jose Rikken en collega's van servicepunt medezeggenschap