Sluiten
Jaarbeeld 2018

Dieuwke kreeg een handige spraakcomputer

In samenwerking met Stichting Milo, gespecialiseerd in zorgverlening aan kinderen en volwassenen met communicatief meervoudige beperkingen, werd daarom een spraakcomputer ontwikkeld. Dieuwke laat graag zien hoe dat werkt. Met haar voet kan ze een keuze maken uit verschillende categorieën, zoals eten en drinken, familie, en persoonlijke verzorging. Daarbinnen kan ze vervolgens kiezen uit verschillende begrippen. Wil Dieuwke een boterham met smeerkaas? Moet ze naar het toilet? Of wil ze dat haar stoel gekanteld wordt? Dan kan ze dat via de computer aangeven. Ze drukt op de juiste knop, waarna een vriendelijke vrouwenstem vertolkt wat Dieuwke wil.

Voor de communicatie heeft dat wonderen gedaan, stelt Sandra. “Dieuwke kan nu beter aangeven wat ze wil. Zeker voor het communiceren met mensen die ze minder goed kent, is dat enorm handig.”

Tante Gonnie: “Dieuwke en ik hebben een bijna telepathische band.”

Wie Dieuwke sowieso door en door kent, is haar tante Gonnie. Die maakt elke 5 à 6 weken de lange reis vanuit Friesland naar Tilburg, vertelt ze. “Tussendoor bellen we heel vaak. Dieuwke en ik kennen elkaar inmiddels zó lang, dat we een soort telepathische band hebben ontwikkeld. Als Dieuwke met klanken iets duidelijk probeert te maken, weet ik vaak intuïtief wat ze bedoelt.” Zij hebben de computer dus niet per se nodig? “Nee, maar het is natuurlijk geweldig dat ze nu beter kan ‘praten’ met de mensen om haar heen. Dat ze zich de computer zo snel eigen heeft gemaakt, bewijst wel hoe clever ze is.”