Sluiten
Jaarbeeld 2018

Als conciërge houdt Weijke de boel draaiende

De Evenaar, een dagbestedingslocatie alias een soort buurthuis voor de bewoners van de Boerderijstraat in Tilburg, is duidelijk Weijkes domein. Het DJ’en is maar een klein deel van zijn werk, vertelt hij. “Als conciërge zorg ik ervoor dat het gebouw er elke dag picobello uitziet. Ik poets de toiletten regelmatig, was de ramen en houd de tuin bij. Ook voer ik kleine klusjes uit, zoals verfwerk en het schoonmaken van de dakgoot. Ik hoef me hier niet te vervelen!”

De Evenaar werd afgelopen najaar geopend, blikt begeleider Maaike Gevers terug. “Voor de bewoners van de Boerderijstraat is het fijn om nu dichtbij een laagdrempelige plek te hebben, waar ze gemakkelijk binnen kunnen wandelen. Een conciërge als Weijke is daarbij eigenlijk onmisbaar. Hij pakt zelf dingen op en denkt goed mee over wat er allemaal nog meer kan of moet gebeuren. Voor ons als leiding is dat echt goud. We hebben er geen omkijken meer naar.”

Maaike: “Een conciërge als Weijke is eigenlijk onmisbaar.”

Tijd voor die ándere belangrijke taak van Weijke: het voeren van de geiten, paarden en ezels in de tuin achter het pand. Ondertussen vertelt Weijke dat hij vroeger ook al eens een jaar gewerkt heeft als conciërge, op een lagere school. “Het tempo lag daar net iets te hoog voor mij. Maar het werk als conciërge ben ik altijd leuk blijven vinden. Dus toen ze dit pand vorig jaar opknapten om er een buurthuis van te maken, heb ik mezelf aangeboden. Iemand moet het gebouw toch bijhouden, nietwaar?” En weg is-ie weer, op weg naar de volgende klus.