Personeel

Kwaliteitsthema 8

Lees
meer

Personeel

Onze medewerkers werken dagelijks aan het welzijn en geluk van cliënten. Hun deskundige en betrokken inzet is cruciaal. Medewerkers bij de Amarant Groep zijn georganiseerd in krachtige teams die verantwoordelijkheid nemen en die -gekeken naar kwaliteit van leven- passende keuzes maken samen met cliënten en hun verwanten. De teams baseren hun kracht op (sociale) veiligheid, voldoende collega’s en duurzame inzetbaarheid. Ook goed georganiseerde medezeggenschap draagt bij aan de doorontwikkeling van krachtige teams.

In de krachtige teams ervaren we meer verbinding met cliënten en hun familie, maar óók met elkaar.

Resultaten 2017

Krachtige teams, krachtige managers

Krachtige teams maken de verbinding met cliënten, verwanten en met elkaar. Open communicatie, veilige sfeer en stabiliteit in het team zijn daarbij erg belangrijk. De manager Krachtige teams (MKT) heeft hierin een duidelijke rol en die is in 2017 scherper vastgesteld. De MKT heeft een cruciale rol bij de Teamreflectie en is aanjager van de verdieping in de interne verbetercyclus. Hij/zij biedt teams sociale steun, vertrouwen en erkenning; coaching, faciliteiten en stimulans tot zelfreflectie en samenwerking met andere disciplines zoals gedragskundigen, consultenen en therapeuten. Ook ondersteunt de MKT de teams bij het opstellen van een gezamenlijk gedragen team (ontwikkel)plan. Steeds zoekt de MKT daarbij naar de passende balans tussen coachen, loslaten en interveniëren. Dat proces gaat door in 2018.

Bezetting

In 2017 is een begin gemaakt met strategische personeelsplanning. In een krappe arbeidsmarkt is gericht werven van groot belang. Onderzocht wordt welke mensen potentieel interessant zijn als medewerker; ook worden BBL-plaatsen aangeboden en krijgen zij-instromers kansen. Daarnaast blijft het essentieel om huidige medewerkers te binden en te boeien. De Amarant Groep nodigt medewerkers uit om zich te blijven ontwikkelen op basis van veranderende zorgvragen en inrichting van de werkzaamheden. Het Strategisch leerbeleid ondersteunt hierbij.

Duurzame inzetbaarheid

Cliënten hebben baat bij gezonde medewerkers. De Amarant Groep biedt medewerkers een breed pakket aan op het gebied van preventie en begeleiding, bij- en nascholing en ontziemaatregelen voor oudere collega’s. Toch is het ziekteverzuim gestegen naar 6,7 procent. In 2017 is gestart met een analyse van langdurig verzuim onder zorgmedewerkers. Ook is een promotie onderzoek gedaan naar Veilig en gezond werken in de zorg (Erasmus Universiteit en zorgverzekeraar IZZ). Uit dit onderzoek blijkt dat teamcoaching door de manager positieve invloed heeft op inzetbaarheid en verzuim in het team.

Sociale veiligheid

In 2017 zijn 17 veiligheidsdialogen georganiseerd. Medewerkers konden vertellen waar/hoe zij zich op de werkplek fysiek, emotioneel en sociaal veilig of onveilig voelden. Bij fysieke veiligheid gaat het om de omgeving (gebouw, hulpmiddelen), scholing en achtervang. Emotionele veiligheid ontstaat door een goede balans werk-privé, persoonlijke kenmerken zoals veerkracht en zelfvertrouwen, en goede communicatie en samenwerking met collega’s. Sociale veiligheid gaat over communicatie en samenwerking in een fjn team met een goede leidinggevende. Uiteindelijk blijken deze aspecten het meest bepalend te zijn voor een gevoel van veiligheid. In aansluiting op de veiligheidsdialogen is een pilot sociale veiligheid gestart. Hierbij is gekozen voor de aanpak VeiligPlus vanuit StAG. In 4 stappen bracht VeiligPlus zorgprofessionals in een open en eerlijke dialoog over veiligheid. De pilot heeft geresulteerd in meer bewustwording en aandacht voor veiligheid en is tevens een goede basis gebleken voor het opstellen van nieuwe teamdoelen en concrete acties. Ook hebben de managers concrete handvatten gekregen voor teamcoaching.

Medewerkersonderzoek

In het laatste kwartaal van 2017 is een medewerkersonderzoek uitgevoerd. Alle medewerkers zijn bevraagd op de thema’s bevlogenheid, betrokkenheid, tevredenheid en werkgeverschap. De uitkomsten van het onderzoek zijn beschikbaar per divisie en per team, maar nog niet geanalyseerd. Dit gebeurt in 2018.

Uitkomsten per divisie

Bevlogenheid (1) Betrokkenheid (2) Tevredenheid (3) Werkgeverschap (4)
Intensieve behanding 7,6 7,5 7,3 7,2
Specialistische zorg 7,4 7,3 6,9 6,8
Wonen in de wijk 7,7 7,9 7,5 7,2
Amarant Groep totaal 7,6 7,6 7,3 7,2

(1) Bevlogenheid is de mate van bezieling die medewerkers ervaren in het werk. Bevlogen medewerkers krijgen energie van hun werk, zijn trots op het werk dat ze doen en ervaring hun werk als zinvol.

(2) Betrokkenheid is de mate waarin medewerkers zich verbonden voelen met de organisatie. Medewerkers die betrokken zijn, vinden zichzelf bij de organisatie passen, staan achter de doelstellingen van de organisatie én vinden het leuk om bij de organisatie te blijven werken.

(3) Medewerkertevredenheid kan worden uitgelegd als het gevoel van welbevinden dat de medewerker door het werk ervaart. Een medewerker is tevreden als het werk en de werkomgeving (de organisatie) tegemoetkomt aan wat hij wil,
verlangt of waardeert.

(4) Goed werkgeverschap organisaties die werken aan goed werkgeverschap, stellen hun medewerkers in staat om optimaal en op een prettige manier te presteren. Er zijn verschillende elementen die het presteren van medewerkers positief beïnvloeden: trots zijn op de organisatie, blij zijn met werk dat je doet, achter de doelen van de organisatie staat, waardering voelen, en de kans krijgen om te doen waar je goed in bent. Organisaties die hier actief aandacht aan besteden, zien een hogere medewerkersproductiviteit en worden tegelijk gewaardeerd als goede werkgever.

 

Mate van betrokkenheid en bevlogenheid

Totaal aantal medewerkers op 31 december 2017

Intensieve behandeling: 520
Wonen in de wijk: 1393
Specialistische zorg: 1022

VOG

Van alle nieuwe medewerkers die na 1 januari 2016
in dienst zijn getreden heeft 99% een VOG
kunnen overleggen.

2018 en verder

Er komt een vervolg op het scholingstraject voor managers, met aandacht voor individuele gespreksvoering en teamcoaching. Dit geeft managers handvatten om duurzame inzetbaarheid van medewerkers te stimuleren en samen te werken aan een veilig sociaal werkklimaat.

In 2018 doen de teams meer ervaring op met onderdelen van de webapplicatie Krachtige Teams, zoals de uitvoering van de teamreflecties en verbeteracties op basis van de uitkomsten. Ook kunnen teams -binnen de (wettelijke) kaders- eigen regelruimte pakken, door de afspraken in de Teamafspraken vast te leggen.

Er komen praktische tools in de webapplicatie waarmee teams duurzame inzetbaarheid van teamleden positief kunnen beïnvloeden.

Voor de komende 5 jaren ontwikkelen we een heldere visie op zorg en personele inzet; deze visie is gelinkt aan de externe ontwikkelingen. In aansluiting hierop wil de Amarant Groep het functiehuis door ontwikkelen, met volop aandacht voor competenties en loopbaanpaden.

Komend jaar willen we de bezetting op voorzieningen op orde hebben. Intern opleiden van medewerkers, doelgericht werven en effectief positioneren van het werkgeversmerk Amarant Groep zijn daarbij belangrijk.

In een pilot experimenteren we met het vergroten van betrokkenheid bij nieuwe medewerkers. Via een app leren zij de Amarant Groep beter kennen op een toegankelijke en effciënte manier.

Er komt een interventieplan dat aantoonbaar de inzetbaarheid van krachtige professionals duurzaam verhoogt. Het interventieplan wordt opgesteld op basis van resultaten van het medewerkersonderzoek, de veiligheidsdialogen en de verdiepende verzuimanalyse.

We voeren het Gedragsmodel van Falke & Verbaan in voor managers en medewerkers. Dit model helpt bij het actualiseren van beleid rondom duurzame inzetbaarheid. Denk aan het verzuimprotocol, het handelingskader duurzame inzetbaarheid en de beleidsvisie Duurzame Inzetbaarheid.

In vervolg op de uitkomsten van de veiligheidsdialogen en de pilot VeiligPlus pilot kiezen we werkzame tools waarmee teams zelf aan de slag kunnen. Deze tools worden opgenomen in de webapplicatie Krachtige Teams.

De uitkomsten van het medewerkersonderzoek worden geanalyseerd op niveau van de divisies en van de Amarant Groep. Aansluitend komt er een plan van aanpak. In de teams worden de eigen resultaten besproken en elk team neemt 3 actiepunten op in het teamplan (Kwaliteit van Arbeid in de webapplicatie Krachtige Teams).

Willen managers en teams effectief kunnen sturen, dan zijn actuele ken- en stuurgetallen nodig. In het dashboard van de webapplicatie Krachtige Teams komen verdiepende rapportages op het gebied van kwaliteit van arbeid