Vrijheids-
beperkende
maatregelen

Kwaliteitsthema 4

Lees
meer

Vrijheidsbeperkende maatregelen

De Amarant Groep investeert al meerdere jaren in het terugdringen van vrijheidsbeperkingen. En dat heeft resultaat. Het aantal (ingrijpende) vrijheidsbeperkingen is flink afgenomen. De focus ligt op preventie, investeren in de relatie en bewust zoeken naar alternatieven. Als maatregelen toch onvermijdelijk zijn, dan is maximale kwaliteit van zorg geboden.

Ieder mens wil veilig leven in vrijheid. We zijn zeer terughoudend in vrijheidsbeperking.

Resultaten 2017

Visiedocument

Gedurende het jaar is het visiedocument ‘Aan de slag met (minder) vrijheidsbeperkingen’ geactualiseerd. Volgens het ‘Nee, tenzij’ principe hebben we beleid rondom (terugdringen van) vrijheidsbeperkende maatregelen concreet gemaakt. Het visiedocument sorteert daarmee voor op het getrapte zorgmodel binnen de wet Zorg en Dwang.

Bewustwording via landelijke programma’s

In 2017 deden we mee aan de landelijke programma’s ‘Met Andere Ogen’ en de ‘Proefimplementatie onvrijwillige zorg’. Ook maakte de Amarant Groep in 2017 deel uit van de projectgroep Landelijk Registratiekader onvrijwillige zorg gehandicaptenzorg (VGN, VWS, IGJ). Via deze programma’s/ proeftuinen komen nieuwe inzichten en kennis bij medewerkers. Daarnaast fungeren de programma’s als aanjager voor bewustwording: hoe maak je in de praktijk zorgvuldige en afgewogen keuzes? Met Andere Ogen (VUMC) richt zich op de impact van vrijheidsbeperking binnen Wonen in de wijk en inzet van alternatieven. Het programma Proefimplementatie onvrijwillige zorg (Universiteit Tilburg/Tranzo en VWS) werkt aan een wegingskader onvrijwillige zorg voor mensen met een ernstig (meervoudige) beperking.

Minder vrijheidsbeperkingen

Het gebruik van onrustbanden en afzonderen is opnieuw sterk teruggebracht. Afgelopen jaar waren er nog 3 onrustbanden in gebruik. Ondanks intensieve inspanningen en in- en externe second opinions lukte het niet om veilige alternatieven in te zetten. Uiteindelijk zijn 2 onrustbanden toch afgebouwd. Dit is gelukt dankzij een gecontroleerde setting, een multidisciplinaire, volhardende aanpak met externe expertise en nauwe samenwerking met familie van de betrokken cliënten.

Verbinding

Bij de divisie Intensieve Behandeling (uitkomst externe meerzorg-toetsingen) zien we duidelijk minder inzet van vrijheidsbeperkingen. Medewerkers nemen veiligheid vaker mee in de brede context van verbinding, zingeving en de relatie met de cliënt. Aandachtspunt is het verankeren van deze positieve ontwikkeling in het persoonlijk plan.

2018 en daarna

Er komt een scholingsprogramma ‘Nee, tenzij’ voor begeleiders over de uitgangspunten van het vernieuwde visiedocument. Daarbij wordt verbinding gelegd naar de zorgprogramma’s.

De registraties van vrijheidsbeperkende maatregelen worden ingebouwd in het nieuwe Elektronisch Cliënten Dossier (ECD). De data over frequentie en duur van toepassingen moeten behulpzaam zijn bij het nog verder terugdringen van onvrijwillige zorg.

De landelijke programma’s Met andere Ogen en Proefimplementatie onvrijwillige zorg krijgen een vervolg in 2018.

We installeren een expertpanel dat meedenkt bij dilemma’s in concrete situaties van onvrijwillige zorg. Het expertpanel is ook beschikbaar voor interne second opinions.

De divisie Intensieve behandeling gaat door met de afbouw van het aantal afzonderingsruimten en/of het hybride gebruik ervan.

Teamreflecties VBM 22
Conclusies totaal
  • Proces is geborgd 74%
  • Afspraken bijstellen 5%
  • Uitvoering aanscherpen 16%
  • Verbeterplan opstellen 5%