Visitatie

Lees
meer

Visitatie

De Amarant Groep en Middin werken samen in het kader van de landelijke af- spraken Kwaliteitskader gehandicaptenzorg. Visitatie over en weer is een van de actiepunten. Doel is leren van elkaar en ontwikkelen met elkaar op organisatie- niveau. Visitatieteams zijn divers van samenstelling, waarbij de perspectieven van cliënt, verwant, stakeholder, collega en frisse buitenstaander vertegenwoor- digd zijn. Begin april 2018 kwam er voor het eerst een visitatieteam van Middin naar de Amarant Groep.

Met een frisse blik bij elkaar in de keuken kijken. Dat komt de kwaliteit ten goede.

Bezoek van Middin

Op 9 en 10 april 2018 kwam er voor het eerst een visitatieteam van Middin naar de Amarant Groep. Al eerder hadden beide organisaties afspraken gemaakt over verwachtingen over en weer. Het visitatieteam van Middin bestond uit Nely de Munnik, voorzitter en regiodirecteur Middin, Els Aarts, voormalig wethouder Tilburg, René Verhoeven, zorgondernemer, change & interim senior management, voorzitter Raad van Commissarissen TWB, Jan van der Kruis, voorzitter Raad van Toezicht Middin, Jaap Penninga, lid van de centrale clientenraad Middin en Lenny van Drimmelen, adviseur kwaliteit en zorgbeleid Middin.

Organisatie in transformatie

De Amarant Groep is in transitie en dit veranderproces brengt de hele organisatie in beweging. Wonen en zorg vinden steeds meer plaats in de wijk, cliënten vragen zorgprogramma’s op maat in plaats van ‘standaard’ methoden en voor de hele organisatie draait de blik van binnen naar buiten: wat vraagt de cliënt en wat vraagt de samenleving? Het visitatieteam heeft hierover uitvoerig gesproken met de Amarant Groep. Werken en denken ‘van buiten naar binnen’ vergen een andere mindset en de effecten van de transformatie en de (politieke) kwetsbaarheid vergen alle aandacht van het management.

Top

Het visitatieteam is onverdeeld positief over de instrumenten van het kwaliteitsbeleid. De systemen staan als een huis. Krachtige teams zijn in ontwikkeling en de vraag van de cliënt, medezeggenschap van de cliënt en verwanten staan centraal. Dit proces is in volle gang en daarvoor verdient de Amarant Groep een compliment. Het is nu tijd om door te ontwikkelen: van systeemdenken naar situationeel denken, met (nog veel meer) expliciet aandacht voor de leefwereld van de cliënten en de teams.

Belangrijke bevindingen

Er is veel kennis bij teams. Het is erg belangrijk om de ondersteuning (ICT, beleid en kwaliteit) te laten aansluiten op de vragen/behoeften van de teams.

Teams worstelen met verantwoord loslaten; de visie van de professional en verantwoordelijkheid voor het antwoord op de vraag van de cliënt staan nog erg op de voorgrond. De echte dialoog tussen cliënt en professional moet echt nog groeien. Teams willen hierin leren, ook van elkaar.

De rol van de manager is nog onvoldoende helder; hij/zij is leider, coach en hiërarchisch leidinggevende. Dit is (soms) verwarrend voor de teams.

Blinde vlekken

Intramuraal werken is onderdeel van de geschiedenis van De Amarant Groep. Weet dat dit invloed heeft tot op de dag van vandaag.

Het kijken, denken en handelen, is nog vooral instrumenteel. Weet dat krachtige teams een middel zijn en geen doel op zich. Het doel is welzijn en geluk voor de cliënt.

Reflectie op eigen drijfveren, emoties en opvattingen (bestuur en directie) is er wel, maar laat zich niet zien. Weet dat verbinding ontstaat via het delen van eigen vragen en bezieling.

Tips voor 2018 en daarna

Leg de focus op de vraag ‘Wat is het goede voor de cliënt en hoe organiseren we dat?’ En verleg daarbij de aandacht van de systemen naar de verhalen. Werk samen aan een gemeenschappelijke taal waarin cliënten, verwanten, teams, directie en bestuur elkaar vinden en verstaan. Zo komt er verbinding tussen de systemen en de werkelijkheid van alledag.

Wees helder over de rol van de manager; maak deze expliciet en eenduidig.

Treed meer naar buiten. De Amarant Groep heeft veel kennis die gemeenten en andere organisaties goed kunnen gebruiken bij het ondersteunen en opnemen van mensen met een beperking in de samenleving.