Daniëlle vindt werken in gehandicaptenzorg het mooiste wat er is

Eén van de voorzieningen op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg is Winkellaan 5-7. Op deze locatie wonen cliënten met een ernstig meervoudige beperking (EMB) en hebben ze veel medische zorg nodig. We spreken met Daniëlle Bruers. Zij is in opleiding tot begeleider complex niveau 3. “Ik kom helemaal niet uit de zorg, maar ik wilde iets betekenen voor de maatschappij!”

Zoals gezegd heeft Daniëlle geen achtergrond in de zorg. “Ik had baantjes in een supermarkt en een kledingzaak, maar daar haalde ik geen voldoening meer uit. In coronatijd zei een vriendin tegen me: ‘De gehandicaptenzorg is echt iets voor jou!’ Zo gezegd, zo gedaan. Ik wilde een baan die er toe doet.” En dat doet ze. Ook door haar hebben bewoners een prettig thuis. “Ik wilde graag bij Amarant werken. Voor mij is Amarant een ‘grote speler in de zorgwereld. Daar wilde ik bij horen!”

Via Amarant is Daniëlle begonnen aan de BBL-opleiding begeleider maatschappelijke zorg. En met die keuze is ze maar wat blij. “De eerste keer was spannend, want alles is nieuw. Maar ik vind dit werk het mooiste wat er is!”

Als ze bijvoorbeeld lachen of geluidjes maken. Dat geeft voldoening!

Doelgroep EMB

Op Winkellaan 5-7 wonen acht EMB-cliënten in de leeftijd van 20 tot 65 jaar. De meeste cliënten zijn rolstoel gebonden, dus je moet eigenlijk de gehele zorg overnemen. Denk daarbij aan verzorging, verschoning op bed, het begeleiden naar het toilet en het geven van eten en drinken. Ook doe je als begeleider enkele medische handelingen en zorg je ervoor dat de cliënten de juiste medicatie slikken. “Het is lichamelijk behoorlijk zwaar, maar ik doe graag iets voor anderen.”

Daniëlle doet nu dus betekenisvol werk. “De cliënten zijn afhankelijk van ons. Ze hebben een behoorlijk laag niveau en kunnen niet praten. Hoe langer ik hier nu werk, hoe beter je ze leert kennen. Je leert klein te kijken. En op hun manier krijg je er iets voor terug. Als ze bijvoorbeeld lachen of geluidjes maken. Dat geeft voldoening!”

Daniëlle Bruers met cliënt David

 

Het is nooit te laat om in de zorg te stappen. Kijk maar naar mij!

Team

Op Winkellaan 5-7 werk je in een vroege of late dienst. “Per dienst sta je met z’n tweeën en soms in de ochtend is er nog één extra collega aanwezig. Eigenlijk zijn we hier één groot gezin. Twee volwassenen en acht kinderen”, grapt Daniëlle.

Ze heet graag nieuwe collega’s welkom op haar voorziening. “Onze ideale collega is open, spontaan, heeft empathie en een goede dosis humor. Ook is het belangrijk voor de samenwerking dat je feedback kunt geven, maar ook kunt incasseren. Je bent er voor je cliënt en we doen alles voor nóg betere zorg. Kom gerust eens kijken!” Tot slot richt Daniëlle zich tot mensen die een carrièreswitch willen doen. “Het is nooit te laat om in de zorg te stappen. Kijk maar naar mij!”

Ben jij enthousiast geworden en wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met onze recruiter Najoua Nari via 06 – 25778328 of najoua.nari@amarant.nl.