Dorien & Jannie bieden ambulante begeleiding aan mensen met een beperking

Mensen die psychische problemen hebben, ouderdomsproblematiek, een verslaving of niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De doelgroep cliënten die ondersteunt wordt door de begeleiders van het team van Ambulante ondersteuning Tilburg Oud-Zuid is zeer divers en uiteenlopend. De cliënten, in de leeftijd van 18 tot 80 jaar, wonen zelfstandig, maar kunnen toch dat steuntje in de rug vanuit Amarant goed gebruiken.

Dorien van Rijsewijk en Jannie de Koning werken beiden al lange tijd met veel plezier als Ambulant Begeleider Complex in het team van Tilburg Oud-Zuid. Dorien sinds 2005 en Jannie sinds 2008. “Wij zorgen ervoor dat onze cliënten in het dagelijks leven niet van de rails vallen. En als ze er toch af vallen, dan zorgen wij dat ze zo goed en snel mogelijk er weer terug op komen”. Beide dames omschrijven hiermee hun belangrijkste taak richting de groep cliënten die ze begeleiden.

Zowel Dorien als Jannie geven aan erg goed op hun plek te zitten in deze functie. Een fijn team, waarin ze helemaal zichzelf mogen zijn is een perfect startpunt. Wat de functie verder uitdagend en speciaal maakt is het één op één werken met een cliënt. Gewoon aan de keukentafel in iemands vertrouwde omgeving.

Het werk is interessant, maar kan ook heel pittig zijn. Wij als begeleider zijn vaak de enige constante factor in het leven van de cliënt.

Een grote vertrouwensband
In hun functie als ambulant begeleider hebben Dorien en Jannie veel vrijheid. Ze plannen hun eigen agenda’s in met huisbezoeken bij cliënten, overleg met collega’s, telefoontjes naar instanties en het doen van hun administratie. Een doorsnee werkdag kan er soms hectisch uitzien. Jannie: “Het werk is interessant, maar kan ook heel pittig zijn. Wij als begeleider zijn vaak de enige constante factor in het leven van de cliënt. Ze weten dat wij met regelmaat langskomen en ze tegen ons alles kunnen zeggen zonder dat we oordelen. We bouwen met een cliënt een enorm grote vertrouwensband op.” 

Dorien: “Het is en blijft natuurlijk vrijwillige hulpverlening die we kunnen aanbieden. Maar door te laten zien dat je er voor iemand bent en een luisterend oor biedt, bereiken we soms al erg veel. Het levert vaak interessante gesprekken op waarin een cliënt je soms enorm kan verrassen. En gelukkig kan het soms ook erg grappige situaties opleveren. Cliënten zijn goudeerlijk tijdens gesprekken en kunnen bijvoorbeeld zomaar tegen je zeggen dat je een gekke outfit aan hebt of dat je toch wel wat kilootjes bent aangekomen.”  Jannie: “In veel gevallen zijn het ook praktische zaken die wij als begeleider mee kunnen regelen: Belangrijk nieuws goed overbrengen richting familie of ondersteunen in gesprekken bij instanties. Anderen hebben het juist weer nodig om wegwijs te worden gemaakt in hun eigen administratie of zoeken hulp in het vinden van een zinvolle dagbesteding of hobby.”

Voldoening in het werk
Het hechte team Tilburg Oud-Zuid is stabiel en goed op elkaar ingespeeld; ze houden elkaar goed in de gaten. Als de één over loopt schiet de ander te hulp. Sommige collega’s werken al lange tijd binnen Amarant. Jannie: “Wanneer een nieuwe collega benoemt dat we een warm team zijn, dan is dat erg fijn om te horen.” Dorien: “Ondanks dat we het beiden uitdagend vinden dat ons werk soms lekker chaotisch is, is organisatorisch vermogen in deze rol wel heel belangrijk. Richting de cliënten, maar ook voor jezelf om je agenda goed te kunnen inrichten. Andere belangrijke vaardigheden in deze functie zijn luisteren, aandacht hebben, betrokken zijn, maar ook afstand kunnen bewaren en een bepaalde zakelijkheid hebben. Dat is vanwege de grote betrokkenheid niet altijd even makkelijk.” Voldoening in hun werk hebben beide dames dagelijks. Jannie: “Voldoening haal ik uit het gevoel dat ik het goed heb gedaan bij een cliënt, dat een moeder mij omhelst of net op het juiste moment de goede woorden heb gekozen om een cliënt vooruit te helpen. De mens die je op allerlei momenten in zijn/haar leven mag bij staan, dat maakt dit werk zo mooi!”

Zoek jij ook werk dat gelukkig maakt? Neem dan contact op met onze recruiter Claudie Hendrikx via claudie.hendrikx@amarant.nl of telefonisch via 06-11954679.